SMHIs väderprognoser för iPhone och Android

Ta del av SMHIs väderprognoser via iPhone- och Androidtelefoner. Förutom väderöversikten ser du om det finns en varning utfärdad för din ort. Radarbilder låter dig följa nederbördsläget de senaste sex timmarna.

– Informationen i appen kommer från SMHI:s prognos- och varningstjänst och väderappen blir en ny kanal att ta del av våra väderprognoser på, berättar Ilmar Karro, produktansvarig SMHI.

11 juni 2012: Ny version

- Radar bilder för Norden, Sverige, Norrland, Svealand och Götaland.
- Uppdatering var 15 minut. (Ej Norden)
- Blixtregistreringar. (Ej Norden)

Väderprognosen presenteras för den plats du befinner dig på genom telefonernas inbyggda tjänster för positionering. Det går även att söka  orter i hela världen och göra en favoritlista på upp till tio platser. Om det finns en varning på orten flaggas detta upp.

Diagram för tio dygn

Prognoserna kan visas som tabell, med både dagsvy eller detaljerad vy med timsteg.

Radarbilder visar nederbörd och blixtregistreringar

Radarbilder över Norden ger en överblick över nederbördsläget de senaste sex timmarna. Genom att animera radarbilderna syns det hur nederbörden förflyttat sig.

– Det går även att se bilder för Norden, Sverige, Norrland, Svealand och Götaland och på så vis få en mer detaljerad bild över vart radarekona befinner sig, berättar Johan Ahlmark, teknikansvarig för apputvecklingen på SMHI.

Radarbilderna är sammansatta av data från drygt 30 väderradar i Danmark, Estland, Finland, Lettland, Norge och Sverige.

Användarvänlig design i fokus

– Apparna är designade och utformade för att passa telefonernas skärmar och vara tydliga, funktionella och användbara, berättar Johan och fortsätter:

– Som stöd för användarperspektivet bjöd vi in ett 60-tal testare som under åtta veckor gav oss bra feed-back.och hjälpte oss i utvecklingen.

SMHIs väderapp för både Android och Iphone

– För Android-telefoner finns en så kallad widget som visar aktuell väderinformation för orten du befinner dig på på, berättar Ilmar. Widgeten fungerar även som startknapp för SMHI Väder.

Appen är kostnadsfri och finns tillgänglig på AppStore samt Android Market.

Fler appar från SMHI

SMHIhar även släppt en app som riktar sig till lantbrukare och en som kopplar till vädersajten . Se högerkanten för länkar direkt till dessa appar.

comments powered by Disqus