Om väder på Visualiseringscenter

Norrköpings nya visualiseringscenter har öppnat för allmänheten och erbjuder visningar i domteatern samt utställningar på olika teman.

Meteorologin är ett område där man arbetat mycket länge med visualisering. Redan på 1800-talet kom de första officiella väderkartorna som visade både aktuellt väder och prognoser framåt i tiden. Sedan dess har teknikerna för att visa väderutvecklingen naturligtvis gått starkt framåt.

På nyöppnade Visualiseringscenter i Norrköping visas smakprov i den interaktiva utställningen med tema Väder. Här går det att se aktuella satellitbilder, hur en prognos kommer till samt exempel på väderinformation för vägtrafik.

SMHI medverkar också vid Visualiseringscentret med fakta kring klimatförändringar, i särskilda visningar i centrets domteater.

Visualiseringscenter C har byggts upp genom samarbete mellan Norrköpings kommun, Linköpings universitet, Norrköping Science Park och Interaktiva institutet. Utgångspunkten för centret är den visualiseringsforskning som bedrivs vid Linköpings universitet, campus Norrköping.