Ny väder-app för smartphones

Nu finns en ny version av SMHIs väder-app för Android-telefoner. I appen laddas kontinuerligt senaste prognos. Så snart användaren öppnar appen finns översiktlig prognos för dagen och kommande 12 timmar. Under sommaren kommer också en ny version av SMHIs väder-app för iPhone.

Den nya appen för Android-smartphone inkluderar en widget där både klockslag och aktuell prognos visas i ett block. Användaren kan visa block med klockslag och aktuell prognos för flera favoritorter samtidigt.

– Våra appar är välanvända och det är dags för nästa steg i utvecklingen. Vi har vässat innehållet utifrån både synpunkter från användare och nya tekniska möjligheter, säger Mikael Magnusson, produktansvarig på SMHI.

Prognoser, varningar och radarbilder

Väder-app Android juni 2015

– I väder-appen får man en snabb översikt av väderprognosen för en ort, via startsidans översikt men också möjlighet att se timvärden upp till tio dagar. Appen innehåller även radarbilder, diagram, registrerade blixtar och våra meteorologers beskrivning av väderläget i textform. Textprognosen är ett viktigt komplement till symboler, kartor och diagram här. Den har därför en tydligare framtoning i nya appen, berättar projektledare Alexandra Birger Röör.

Väder-appen får prognosdata från SMHIs moderna högupplösta prognosmodell där beräkningar görs på en finmaskig skala. Det innebär att modellen beskriver många detaljer över ett givet område. Fördelen med en högupplöst modell är möjligheten att fånga mer extremer och variationer i det lokala vädret.