Förändringar på smhi.se

Nu kommer smhi.se att se lite annorlunda ut. Vädertjänsten får nytt utseende och en del nytt innehåll. Dessutom har webbplatsens navigering genomgått en översyn och får nytt utseende och funktion. Förändringarna syftar till att öka webbplatsens användbarhet och tillgänglighet.

Vanligtvis brukar vi göra mindre och gradvisa förbättringar löpande. Men i samband med att nya krav på digital tillgänglighet börjar gälla tar vi nu ett större grepp för att förbättra upplevelsen i våra mest använda tjänster och webbplatsens navigering, säger Henrik Perfect, webbkommunikatör på SMHI.

Den 23 september börjar lagen om tillgänglighet till digital offentlig service gälla för SMHIs webbplats. Det innebär bland annat att tjänster och innehåll ska följa standard för tillgänglighet.

Tillgänglighet gynnar alla våra användare, fortsätter Henrik. Vi strävar efter att så många som möjligt ska kunna använda och ha nytta av våra tjänster och innehåll på webben. Det ger oss bra förutsättningar att förmedla nytta och kunskap till samhället.

Mer om lagen om tillgänglighet till digital offentlig service

Nytt designsystem för bättre användbarhet och tillgänglighet

Nu börjar vi gradvis införa ett nytt designsystem som tagits fram för våra webbtjänster och webbplatsens ramverk. Med designsystemet standardiserar vi komponenter i tjänster för att förbättra användarupplevelsen för alla användare. Designsystemet är utvecklat för att öka användbarhet och så långt som möjligt erbjuda komponenter som uppfyller tillgänglighetskraven.

Vädertjänsten får nytt utseende samt en del nytt innehåll

Våra mest besökta tjänster, väder- och radartjänsten får en rejäl upputsning och bättre mobilanpassning. Eftersom runt 60 procent av alla besök på smhi.se kommer från mobilanvändare så är det viktigt att tjänsterna är lätta att använda även i det formatet. 
Vädertjänsten bjuder nu även på en ny karta för hobbymeteorologen, som visar mer meteorologisk information.

Det har efterfrågats länge från våra mer avancerade användare att få tillgång till en karta som mer liknar de som våra meteorologer använder. Nu lägger vi till en karta med isobarer, fronter, vindpilar med mera, säger Josef Runbäck, produktansvarig.
Vi har även slagit ihop kartorna för radar och nederbördsprognos så att man kan får en tydlig bild av hur regnområden har rört sig och kommer att röra sig, fortsätter Josef. 
Karta med meteorologisk information

Ny navigering och delvis ny struktur

Menysystemet på webbplatsen genomgår en ganska stor förändring. För att uppfylla riktlinjerna för tillgänglighet så måste det till ett klick i den globala menyn för att se innehållsförteckningen.

För mobilanvändarna så blir det ingen skillnad i antal klick men för de som använder vanliga datorer så blir det ett par extra tyvärr. På plussidan så hoppas vi att det ska bli lättare att hitta i navigeringen då den delar upp det rätt omfattande innehållet i mindre bitar, säger Leif Stenbom, webbkoordinator.
Vi passar även på att möblera om i strukturen under "Vädret" där vi tagit fram en ny tydligare indelning av tjänsterna, fortsätter Leif.