Exempel: Åtgärdskategorier

Olika alternativ av åtgärder som kommuner tagit upp i sina klimatstrategier eller handlingsplaner. 

Nedan finns exempel på åtgärder inom olika kategorier.
Typ av åtgärd Åtgärd
Analyserande Inventera status på vägar, dimensioner på trummor och diken, samt höjd över vatten på broar.
Analyserande En tydlig kartering av kustområdena med hänsyn tagen till översvämnings- och erosionsrisk behöver genomföras för att få mer kunskap om konsekvenserna av havsnivåhöjningen.
Analyserande Se över möjligheten till energieffektiva lösningar för avkylning vid nybyggnation av lokaler för gamla och sjuka.
Analyserande Utredning av beredskap inför ökad risk och frekvens av stormfällning av skog.
Analyserande Identifiera och säkra möjliga reservvattentäkter.
Analyserande Identifiera föroreningsrisker i anslutning till dricksvattentäkter (dagvatten, spillvatten, ytvatten).
Analyserande Identifiera fastigheter som får problem vid höga temperaturer.
Styrande och organisatoriska Ingen ny bebyggelse ska ske i riskområden på gränsen för nödvändig släntstabilitet.
Styrande eller organisatoriska Nybyggnation av viktiga samhällsfunktioner ska ligga minst 3.0 m över Mälarens medelvattennivå.
Styrande eller organisatoriska Årlig översyn av risk- och sårbarhetsanalys utifrån sårbarheten för ett förändrat framtida klimat.
Styrande eller organisatoriska Ta fram investeringsplan(er) för dagvattenåtgärder.
Styrande eller organisatoriska Områden som är viktiga ur ett urbant värmeö- och dagvattenperspektiv ska synliggöras i grönstrukturprogrammet och i ordinarie planarbete.
Styrande eller organisatoriska Ta fram åtgärdsplan för att kunna behålla normal inomhustemperatur (främst för utsatta grupper som barn, äldre och svårt sjuka personer) vid höga utetemperaturer.
Styrande eller organisatoriska För att få helhetssyn på vattenfrågor i Höje å och heltäckande planeringsunderlag bör avrinningsområdet omfattas av en tvärkommunal vattenplan som hanterar alla vattenfrågor.
Styrande eller organisatoriska Begränsa mängd asfalterade hårdgjorda ytor genom styrning i detaljplan (ex. bostadsparkeringar). Detta för att ge upphov till fler mångfunktionella ytor som även kan infiltrera och fördröja dagvatten.
Informativa Utbildning om klimat och klimatanpassning för berörd personal inom Västerås stad.
Informativa Se över kommunens webbplats inför krislägen.
Informativa Upprätta en kommunikationsplan för hur kommunen på bästa sätt ska kunna föra dialog med kommuninvånarna om klimatanpassning.
Tekniska och naturbaserade Ombyggnad/nybyggnad av VA-ledningar med hänsyn till risken för skador i erosionskänslig mark.
Tekniska och naturbaserade Placering av kabelskåp och elnätstationer måste säkerställas så att dessa inte blir översvämmade.
Tekniska och naturbaserade Åtgärder mot erosion utmed kusten: förstärkning av sanddyner och stränder med sand.
Tekniska och naturbaserade Anlägg dagvattenmagasin och större, bredare diken utmed gator, vägar, grönområden och mellan gatan och cykel- och gångvägar.
Tekniska och naturbaserade Anpassa skötsel och val av trädslag i stadsmiljö ur ett hälso- och naturmiljöperspektiv.
Tekniska och naturbaserade Bevarande och plantering av träd för beskuggning och avkylning, främst i tätorterna.
Tekniska och naturbaserade Ta fram förslag på hur våtmarker kan utformas estetiskt tilltalande på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden och fungera som: näringsfällor, buffertytor för vattenmagasinering och rekreationsområden.
Tekniska och naturbaserade Fler dricksvattenfontäner, och bad i offentliga miljöer för att gynna folkhälsa vid värmeböljor.
Tekniska och naturbaserade Upprätta våtmarker, bl.a. i parkmiljöer. Våtmarkerna fungerar som vattenlagrande magasin vid skyfall och gynnar biologisk mångfald. Ger även renare dagvatten och minskar belastning på reningsverk.