Skuggstråle över Sicilien

Den som är observant kan ibland få uppleva slående himlafenomen. Solstrålar och deras motsats skuggstrålar kan ge överraskande skönhetsupplevelser.

Skuggstråle över Sicilien
Kvällshimmel från Giardini-Naxos på Sicilien 2011-06-15 kl 19.15 i riktning mot O-SSO. Foto Mikael Ehrin Förstora Bild

Fenomenet på bilden är en variant av skuggstrålar. Flertalet skuggstrålar brukar synas i riktning mot solen. Den på bilden har solen i diametralt motsatt riktning.

Det latinska ordet crepescular betyder skymning och återfinns i den engelska beteckning av fenomenet, nämligen ”crepescular rays” vilket betecknar solstrålar skuggstrålar i riktning mot solen. För solstrålar och skuggstrålar i riktning bort från solen, som i detta fall, används beteckningen ”anti-crepescular rays”.

Lite förenklat kan man säga att solen lyser på atmosfären som då blir synlig eftersom luften innehåller molekyler och lite partiklar som sprider ljuset. Men om ett moln eller ett högt berg hamnar i vägen för solljuset kastas en lång skugga. Inom skuggan blir inte atmosfären belyst. Den skuggade zonen framträder då i kontrast till den solbelysta atmosfären.

Att skuggan smalnar bort mot horisonten beror till största delen på perspektivet, precis som en väg skenbart smalnar mot horisonten.

Även det omvända gäller. Det vill säga att man uppfattar de solbelysta delarna som strålar från solen. Detta är kanske den vanligaste formen av strålar nämligen att himlen är övervägande molntäckt men genom några luckor i molntäcket skiner solen vilket ger ljusa strålar, solstrålar.

Vad som gav skuggan i bilden är inte uppklarat. Kanske Siciliens högsta berg Etna eller ett annat högt berg.