Vädret under de senaste Venuspassagerna

En Venuspassage, det vill säga att planeten Venus passerar framför solen, är en mycket sällsynt företeelse som endast inträffar ett par gånger per århundrade. Tidpunkten för Venuspassager kan beräknas tusentals år framåt och bakåt i tiden. Men om himlen kommer att skymmas av moln vet man bara några dagar eller timmar i förväg.

Sedan meteorologiska observationer inleddes i mitten av 1700-talet har det inträffat sex Venuspassager. Så här var vädret vid de tillfällena.

Onsdagen den 6 juni 2012

Minst moln var det i Götaland. I Svealand och sydligaste Norrland var det molnigare men en del lättare regnskurar, men även områden med molnfri himmel förekom. I mellersta och nordligaste Norrland (där de astronomiska förutsättningarna för att observera passagen var bäst) var det dessvärre på många håll mulet och regn. Men längst i norr skingrades molnen lokalt.

Tisdagen den 8 juni 2004

När Venuspassagen inleddes under morgonen täcktes Sverige av mycket moln. Men de lättade delvis frampå dagen och på de flesta platser i Sverige kunde man se åtminstone någon del av passagen.

Onsdagen den 6 december 1882

Venuspassagen ägde rum under eftermiddagen och kvällen. Bara i sydöstra och västra Götaland fanns det astronomiska förutsättningar att observera inledningen av passagen. Där var det varierande molnighetsförhållanden, men delar av västkusten (bland annat Halmstad) hade klart väder.

Onsdagen den 9 december 1874

I stora delar av Sverige var det mulet väder och snöfall. Men detta hade inte någon större betydelse för Venuspassagen eftersom den ägde rum så tidigt att den svaga decembersolen inte hunnit upp över horisonten någonstans i landet.

Lördagen den 3 juni 1769

Vid några enstaka platser i Sverige fanns det meteorologiska observationer redan vid den här tiden, bland annat i Stockholm. Venuspassagen ägde rum så sent att endast den första delen var synlig från Stockholm. Där mulnade det vid solnedgången, men enligt anteckningar i journalen verkar det som att man fick se lite av passagen ändå.

Lördagen den 6 juni 1761

Venuspassagen ägde rum från tidig morgon till en bit in på förmiddagen. Astronomerna i Stockholm verkar ha haft tur med vädret för det var molnfritt hela tiden enligt journalen.

Nästa Venuspassage

Det kommer att dröja till den 11 december 2117 innan nästa Venuspassage inträffar. Men i det avseendet spelar det ingen roll vad det är för väder i Sverige den dagen. Passagen sker nämligen så tidigt på dygnet att den svaga decembersolen inte hunnit upp över horisonten.