Uppåtriktad istapp

En uppåtriktad istapp är ett naturfenomen som kan överraska och förvåna vem som helst. Det verkar ju strida mot tyngdlagen. Hur kan den bildas?

Uppåtriktad istapp i hink
Hur är detta möjligt? Hillevi Kling som bor söder om Stockholm, skickade in detta foto från den 7 november 2010.  Foto Hillevi Kling

När vattnet i hinken börjar att frysa sker detta vid ytan. Det bildas ett tunt lager is, men inte över hela ytan direkt utan bit för bit. Om isen börjar med att frysa fast mot kanten av hinken och efterhand över resten av vattenytan kommer det någonstans att finnas en sista liten bit ofrusen vattenyta.

Is tar mer plats än samma mängd vatten. När vattnet i hinken fortsätter att frysa sker det nedåt från isens undersida. Men om nu isen sitter fast i hinken kommer den nyfrusna isen ta större plats än vad det nyss ofrusna vattnet gjorde. Det uppstår därmed ett tryck under isen.
 
I vanliga fall lyfter isen ur hinken men eftersom den nu frusit fast vid kanterna och det finns en liten isfri öppning i vattenytan kommer trycket istället att pressa upp vatten genom öppningen.

- Vattnet sipprar alltså upp genom en ofrusen inre kanal i istappen. Därefter rinner det ut runt kanten, fryser och bygger på istappen, förklarar Weine Josefsson, Klimatolog.

Processen är långsam och pågår så länge som trycket räcker till för att föra upp nya droppar eller tills kanalen fryser.

- Om man är observant kan man se den här typen av små ispelare på några millimeters höjd då och då vintertid. Men en lika häftig och storslagen ispelare som på bilden är ovanligt, säger Weine.

Istapp i Slaka

Bilder på uppåtriktade istappar kommer in då och då till SMHI. Stig Johansson i Slaka utanför Linköping i Östergötland fotograferade en sådan den 9 november 2021.

Istapp i Slaka
Uppåtriktad istapp i Slaka, Östergötland den 9 november 2021. Foto Stig johansson Förstora Bild

Två tappar i Tranemo - Västergötland

Inte nog med att istappar kan växa uppåt. Här är ett fall där det bildats två stycken samtidigt i ett fågelbad. 

De fotograferades av Björn Rydell vid hans fritidshus i Hofsnäs, Tranemo kommun i Västergötland den 13 januari 2012. Tapparna var cirka tio cm höga.

Uppåtriktade istappar i fågelbad -1
Två uppåtriktade istappar i fågelbad. Foto Björn Rydell Förstora Bild
Uppåtriktade istappar i fågelbad
De uppåtriktade istapparna sedda ur en annan vinkel. Foto Björn Rydell Förstora Bild

Mängder av uppåtriktade istappar

Den 10 mars 2012 såg Mårten Karlow att sjön Norra Dellen i Hälsingland var full av 3-10 cm höga "istoppar". Han fotograferade en av dem och meddelade SMHI att "Dom var överallt (där vi var i alla fall, Norra Dellen är ju rätt stor) med någon meter emellan så det måste rört sig om tusentals. Det blev en vacker dag med många fina abborrar men det är en annan historia."

Uppåtriktad istapp på sjön Norra Dellen i Hälsingland
En av tusentals uppåtriktade istappar på sjön Norra Dellen i Hälsingland 10 mars 2012. Foto Mårten Karlow Förstora Bild

En helt annan typ av uppåtriktad istapp

Ett helt annat fenomen som kan ge en uppåtriktad istapp är vatten som droppar och sedan fryser vid nedslagspunkten. Det är samma process som ger uppåtriktade droppstenar så kallade stalagmiter. De som hänger från taket heter stalaktiter.

På bilden syns en vattentank som placerats ut i samband med att vattnet var avstängt. Kranen har läckt och dropparna har bildat en uppåtriktad istapp. vattnet som runnit över trottoaren har även det frusit och bildat lite svallis.

Ett annat slags uppåtriktad istapp
Ett annat fenomen som också kan ge en uppåtriktad istapp är en droppande kran. Foto Weine Josefsson Förstora Bild