Menu
 

Månadens väder i Sverige

Varje månad presenteras en översiktlig återblick på den gångna månadens väder.

September 2015 - Mycket variationsrikt väder

September inleddes ostadigt i södra Sverige men avslutades med ett rekordmäktigt högtryck och mycket sol. Månadens första halva dominerades av regn och redan på morgonen den 18 hade Arvika slagit sitt gamla regnrekord för september. Längst i norr var månaden extremt varm med nya lokala septemberrekord i medeltemperatur, bland annat i Nikkaluokta. Den 11 satte både Kiruna-Esrange och Gällivare nya värmerekord medan Karesuando hade sin varmaste septemberdag sedan 1920.

Senast uppdaterad:
Augusti 2015 - Äntligen kom sommaren

Efter de regniga juni- och julimånaderna växte äntligen ett stabilt högtryck in över Sverige en bit in i augusti. Högtrycket gav hela Sverige en augustimånad som var varmare än normalt. Soltimmarna var också betydligt fler än normalt. Det såg länge ut att också kunna bli torrare än normalt i hela landet. Men en ostadigare avslutande vecka gav på sina håll välbehövlig väta.

Senast uppdaterad:
Juli 2015 - Högsommarvarm första vecka var månadens behållning

Efter den kyliga junimånaden kom så högsommarvärmen den första veckan i juli. Det gjorde den dessutom med besked med de högsta temperaturerna på drygt 20 år på flera håll i södra och mellersta Sverige. Men värmen blev inte bestående utan resten av månaden dominerades av lågtrycksbetonat, svalt och ostadigt väder. Längst i norr fick man ingen känning av värmen överhuvudtaget.
Eftersom Sverige befann sig i en enhetligt sval luftmassa större delen av månaden, så var det relativt få rapporter om rekordartade skyfall, intensiva och omfattande åskväder, tromber m.m.

Senast uppdaterad:
Juni 2015 - Kall och ostadig

Månaden blev kallare än normalt och framförallt midsommaraftonen blev nog en besvikelse för många. Några högsommardagar förekom dock i södra halvan av landet, men det blev trots detta inte mycket till semesterväder. På så sätt påminner årets juni om förra årets inledning på sommaren. De åskrädda kunde dock glädja sig åt en månad med förhållandevis få blixturladdningar.

Senast uppdaterad:
Maj 2015 - Regn, regn och mera regn gav flera regnrekord

Maj blev mycket blöt eller extremt blöt i stort sett hela landet. Särskilt blött var det i nordöstra Norrland samt östra Svealand. Flera stationer där med mer än 100-åriga mätserier slog sina gamla månadsrekord. I Stockholm blev det den blötaste majmånaden på över 200 år. Även på andra håll i landet blev det nya regnrekord för maj. Regnandet bidrog till att månaden blev solfattig med nya bottenrekord i Umeå och Luleå. Det märkliga inträffade att månadens högsta temperatur blev lägre jämfört med april, något som sedan 1920 bara inträffat åren 1996, 1987, 1968 och 1962. 

Senast uppdaterad:
April 2015 - Aktiv lågtryckstrafik på Norska havet

April var varmare än normalt i hela landet men avslutningen var kylig. Aktiv lågtryckstrafik på Norska havet medförde mycket nederbörd i västra Norrland, medan mer högtrycksbetonat väder över Brittiska öarna bidrog till en torr månad i södra Sverige.

Senast uppdaterad:
Mars 2015 - Vårvärmen kom av delvis av sig

Mars hade en mycket mild inledning. Den 8 noterades flera rekordhöga temperaturer för att vara så tidigt på säsongen. Senare i månaden kom vårvärmen av sig, även om det inte blev något massivt bakslag i vårvädret.

Senast uppdaterad:
Februari 2015 - Milda vindar gav tidig vår

Februari bjöd på ostadigt väder med lågtryckspassager nästan dagligen. Kraftigast var stormen Ole som passerade den 7. Ändå blev det en jämförelsevis torr månad. Lågtrycken svepte upp mycket mild luft över landet och vi fick en tidig vår i Götaland och Svealand.

Senast uppdaterad:
Januari 2015 - I allmänhet mild och nederbördsrik

Vädret under januari dominerades ofta av lågtryck från Atlanten, vilket medförde att månaden i större delen av landet var varm för årstiden och nederbördsmängderna omkring eller över de normala. Den 10-11 passerade stormen Egon över Sverige och i slutet av januari föll mycket snö i nordöstra Norrland.

Senast uppdaterad:
December 2014 - Omväxlande med betoning på milt

En omväxlande månad med några rejält blåsiga dygn, några milda perioder och kring julhelgen några riktigt kalla dygn. Dock gav månaden som helhet ett temperaturöverskott, vilket bidrog till att året som helhet blev rekordvarmt.

Senast uppdaterad:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa
År Månad
 
 
statistics logger