September 2004 - Temperatur och nederbörd

I Karesundo med mätningar sedan 1879, har det aldrig kommit så mycket nederbörd i september som i år. Även för hela perioden juni - september saknas motstycke i mätserien. I och med årets milda september har nu alla höstar efter 1996 inletts med varmare väder än normalt i större delen av landet.

Mild höstmånad

I och med årets milda september har nu alla höstar efter 1996 inletts med varmare väder än normalt i större delen av landet, september 2000 var dock kallare än normalt i landets södra delar.

Längst i sydost var årets september, liksom september 2001, ungefär normal vad temperaturen beträffar. Anmärkningsvärt är att den kallaste natten i augusti var kallare än den kallaste i september på en del håll.

Fortsatt extremt blött i norr

För fjärde månaden i rad var det regnigare än normalt i nordligaste Norrland. I Karesuando, med mätningar sedan 1879, har det aldrig kommit så mycket nederbörd i september som i år, 93 mm mot 89 det förra rekordåret 1934.

Även för hela perioden juni - september saknas motstycke i mätserien. I sydöstra Norrland och östra Götaland var det fortsatt torrt, dock i allmänhet inte lika torrt som i fjol.