November 2006 - Temperatur och nederbörd

Större delen av Sverige fick mer nederbörd än normalt. Trots en kall inledning i hela landet blev det till slut allmänt flera graders temperaturöverskott.

Värmerekord vid västkusten

Trots en kall inledning i hela Sverige, blev det till slut allmänt flera graders temperaturöverskott. Vid Måseskär noterades +8.8° i medeltemperatur, vilket tangerar det svenska novemberrekordet satt i Falsterbo 1938.

De rekordhöga medeltemperaturerna var dock ett fenomen begränsat till stationer längs västkusten. I övrigt i landet kunde månaden inte mäta sig med november 2000, den månad som på de flesta håll innehar rekordet.

Nederbördsrikt men lite snö

Större delen av Sverige fick mer nederbörd än normalt, och förutom i norr till största delen som regn. I nordvästra Götaland samt på sina håll i Norrland slogs rekord vid några stationer, exempelvis i Säve, Luleå och Kvikkjokk.

I allmänhet överlevde dock rekorden, som på många håll sattes så sent som år 2000. Kring de stora sjöarna, i ett stråk över mellersta Sverige samt i Riksgränsenfjällen var det lite torrare än normalt.