November 2010 - Kung Bore drog söderut

November månad var kall i hela landet, till och med mycket kall i norra Norrland. Det föll mindre nederbörd än normalt i norra Sverige, medan månaden blev nederbördsrik i söder, speciellt längs Smålandskusten och på Öland. Vi bjöds på tidiga och rejäla snöoväder som svepte in landet i en vacker vinterskrud. Ett nytt snörekord för november i Götaland noterades då Kråkemåla i östra Småland hade 85 cm den 30.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, snötillgång och grundvatten

Blåsig och ostadig inledning

Månadens första dag inleddes blåsigt då ett djupt lågtryck norr om Lofoten i Norge gav hårda västvindar i svenska fjällen. I Tarfala blåste det till exempel upp till 52 m/s i vindbyarna. Norra Norrland var täckt av snö som fallit redan i oktober. Följande dagar kom nederbördsområden in över landet från väster på daglig basis.
 
Den 5 uppmättes månadens högsta temperatur i Skillinge med 13.0º. Den 6 drog kallare luft ner över landet från Ishavet och snötäcket fylldes på i Norrland, som i Talljärv där snödjupet ökade med 23 cm. Kylan fortsatte att sprida sig ner över Svealand och Götaland de följande dagarna.

Rejält med snö

Månadens första rejäla snöoväder drog kvällen den 8 med kraft in över landet från sydost. Samtidigt tilltog en hård nordostvind. Följande dag rörde sig snövädret snabbt norrut över landet och det var fortsatt blåsigt. Vid Landsort var det till och med stormvindar på 26 m/s.
 
Det blev besvärligt för trafiken på många håll med avåkningar, krockar och köer som följd. I Lida i Sörmland och Hallsberg i Närke kom det hela 27 cm snö. Barmark var det nu i stort sett endast i södra Götaland. Den 10 stannade snövädret upp över Norrland där Piteå fick 23 cm snö.

Snödjupskarta för 15 november 2010
Snödjup, 15 november 2010 Förstora Bild
Snödjupskarta för 30 november 2010
Snödjup, 30 november 2010 Förstora Bild

Kallt i norr och regnigt i söder

Snövädret förflyttade sig den 11 vidare norrut och avtog, samtidigt som det tillfälligt kom in torr och kall luft över resten av landet. Den 12 drog ett nytt nederbördsområde in med mildare luft och regn från sydväst över landets södra delar. I samband med detta förekom även hårda vindbyar. Ett högtryck över norra Sverige gav där klart och kallt väder den 13.
 
Över södra Sverige fanns lågtryck med tillhörande fronter längs gränsen mellan den milda luften i söder och den kalla luften i norr. De följande två dagarna var väderläget fortsatt högtrycksbetonat i norr medan lågtrycken passerade över södra Sverige med blåst och nederbörd.
 
De moln som fanns på morgonen den 16 skingrades till stor del under dagen och i princip föll ingen nederbörd i landet denna dag. Vädret dominerades den 17 till en början av ett högtryck med centrum över södra Norrland vilket gav en kall morgon och uppehållsväder i stora delar av landet. Men under dagen kom det söderifrån in ett molnområde över Götaland med regn, och det fortsatte den 18 upp över Svealand, där som snöfall.
 
Samma mönster upprepades den 19 och 20. Ytterligare ett nederbördsområde över Götaland rörde sig den 21 norrut över Svealand. I Nybro-Slättingebygd i Småland uppmättes denna dag 33 mm regn, medan det i Mullsjö i Västergötland sydväst om Vättern föll 20 cm snö.

Ännu mera snö

Den 22 drog sig den kalla luften i norr längre söderut över Norrland med en tilltagande nordostvind. Ett utbrett snöområde befann sig över Götaland och södra Svealand. Samtidigt rörde sig ett djupt lågtryck med regn från kontinenten upp över södra Sverige och till kvällen gick regnet samman med snöfallet. Från Brösarp i Skåne rapporterades den största regnmängden på 52 mm.
 
Nästföljande dag fortsatte snön att vräka ner över delar av Götaland samt östra Svealand. Nordostvinden tilltog än mer och kunde tidvis vara hård längs ostkusten. Ölandsbron fick stängas av för all trafik under två timmar under kvällen på grund av vindbyar omkring 30 m/s. Kalluften i norr fortsatte att avancera söderut.

Köldrekord i norr

Den 24 uppmättes det i Nikkaluokta i Lappland -36.6º, vilket var den lägsta temperaturen i landet för månaden. Snöfallet avtog under dagen den 25, men det blåste fortfarande kraftigt längs kusterna. Så gott som hela landet var nu snötäckt, utom Öland och Gotland och längs med kusterna längst i söder. Kvikkjokk-Årrenjarka hade denna dag -34.4º, den lägsta novembertemperaturen där sedan mätningarna startade 1888.

Den omfattande nederbörden som i östra Götaland inledningsvis föll som regn ledde till översvämningar i bland annat Kalmartrakten. Som exempel kan Löttorp på Öland nämnas som mellan den 23 och 25 fick 97 mm. Ljungbyån riskerade att svämma över och i Smedby i Småland hotades ett gruppboende av vattenmassorna.

Den 26 och 27 fortsatte det att blåsa friska nordostvindar vilket gav ytterligare snöfall längs ostkusten och sydväst om Vänern och Vättern. Nu hade även sydligaste Sverige blivit snötäckt, så väl som Öland och Gotland. I Ystad i sydligaste Skåne låg det hela 56 cm snö.

En vit första advent

Första advent blev vit i hela Sverige. Den 28 låg det i Tidaholm 79 cm snö och i Mullsjö 69 cm, båda i Västergötland. Den kalla luften över norra Sverige rörde sig söderut och den 29 var det i Storlien-Visjövalen -24.1º. Det var den lägsta temperaturen i november i Storlien-Visjövalen sedan mätningarna startade 1962.
 
Under månadens sista dag var det som kallast i Gielas, där det var -32º. Bland andra orter som hade det frostbitet var Sundsvall med -22.1º, vilket var lägst i november sedan 1943, Gävle med -20.6º, lägsta novembertemperaturen sedan 1965, och Lund med -9.7º vilket var den lägsta temperaturen i november sedan 1973.
 
Snöbyar fortsatte att driva in över Östersjökusten och Kråkemåla i Småland noterade nytt novemberrekord för snödjup för Götaland med 85 cm.

Karta med soltimmar under november 2010
Antal soltimmar i november 2010 Förstora Bild
Medelmolninghet under november 2010
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under november 2010 Förstora Bild