Juni 2015 - Kall och ostadig

Månaden blev kallare än normalt och framförallt midsommaraftonen blev nog en besvikelse för många. Några högsommardagar förekom dock i södra halvan av landet, men det blev trots detta inte mycket till semesterväder. På så sätt påminner årets juni om förra årets inledning på sommaren. De åskrädda kunde dock glädja sig åt en månad med förhållandevis få blixturladdningar.

 

Det ostadiga vädret med blåst och regn som rått under maj inledde juni. På morgonen den 3 juni uppmättes drygt 30 mm på många platser i främst Västergötland. Allra mest regn hade Ulricehamn fått med 37 mm.

Lågtryck och nederbördsområden strömmade in från Atlanten, men den 4 juni blev det dock lite soligare och aningen högre temperaturer med början i södra halvan av landet, vilket gjorde att sommaren kom till det inre av Götaland och Svealand.

Högtrycket som gav lite soligare väder låg dock söder om landet och norr därom blåste det från nordväst, vilket gav en del nederbörd i fjällen. I Götaland och Svealand var inledningen av juni blåsig med byvindar över 20 m/s. Vid några tillfällen till och med över 24 m/s utmed kusterna.

Nationaldagen

Natten till den 6 juni pressades högtrycket österut och ett nederbördsområde med regn, moln och blåst kom in från väster och större delen av landet berördes någon tid under nationaldagen av ovädret. De största nederbördsmängderna uppmättes i östra Norrland med över 25 mm på många håll.

Byvindar strax över 20 m/s uppmättes på några kuststationer i söder och något över 15 m/s i norr. På eftermiddagen och kvällen, den 6, klarnade det efterhand  upp i sydvästra Sverige, men den friska västvinden bestod. Trots blåsten noterades vid ett flertal platser temperaturer över 25° i Götaland.

Den 7 juni befann sig lågtrycket över norra Finland och nederbörden berörde främst Norrbotten. Bakom lågtrycket strömmade svalare luft ner över landet bakom en kallfront den 7 och 8 juni. Utmed kallfronten bildades en del kraftiga skurar med åska.

Äntligen lite sommar

Ett högtryck över Brittiska öarna tryckte på med en högtrycksrygg som medförde ett uppklarnande, sol i den södra landsändan och en känsla av att det trots allt var sommar där. Natten till den 9 blev dock kall med minusgrader ända ner till Sydsvenska höglandet. I den norra delen av landet fortsatte dock kyligare luft, moln och nederbördsområden att strömma in från Nordatlanten under flera dygn.

I söder steg temperaturen och topptemperaturer över 20° noterades den 11 i stora delar av Götaland, Svealand och sydligaste Norrland. Ännu högre maximitemperaturer blev det den 12 då Gladhammar i nordöstra Småland hade hela 28,0°. Högtrycket underminerades emellertid nu av ett lågtryck över Biscayabukten. Därmed kunde ett djupare lågtryck norr om Skandinavien föra ner svalare luft över landet. I samband med detta noterades mycket kraftiga vindbyar, maximum 35,9 m/s, i Tarfala i Lapplandsfjällen.

Den 13 blev den sista dagen med riktigt varm luft då ett nederbördsområde och svalare luft drog ner över landet från nordväst och nådde Götaland under eftermiddagen. Nederbörden blev som mest 10 till 25 mm främst i Götaland.

Nederbörden drog dock snabbt vidare mot Svealand och södra Norrland där nederbördsmängderna i allmänhet som mest blev 15 till 25 mm.

Månadens lägsta temperatur i landet noterades med -5,1° i Tarfala den 15 juni och den lägsta i Götaland fick Hagshult den 16 juni med -0,4°. Den svalare luften kompenserades dock av att det var ganska soligt.

Midsommarvädret

Den 17 juni drog ett lågtryck och dess nederbördsområde in västerifrån över södra Sverige vilket då gav svalt, mulet och regn i främst Götaland och Svealand. Lågtrycket stannade upp med sitt centrum strax nordväst om Gotland, vilket kom att påverka vädret de följande dygnen.

Den 18 fortsatte med regn och skurar i södra halvan av landet. Längre norrut växlande molnighet och med mer spridda skurar samt lite högre temperaturer.

Midsommarafton blev en blöt historia i framförallt Götaland och Svealand. Den sammanlagda nederbörden blev inte så imponerande, men på flera håll där skvätte det mest hela dagen.

Ingenstans i Götaland och Svealand kom temperaturen över 20°. Maximitemperaturen i Stockholm den 19 juni blev bara +12,0°. Under de 150 år som mätningar med maximi- och minimitermometer gjorts på Observatoriekullen i Stockholm är det bara midsommarafton 1902 och 1987 som varit kallare än årets notering.

Landets högsta temperatur på midsommaraftonen noterades i Boden med 21,1°. Det var även i Norrland där det föll minst nederbörd. Några mm noterades i sydligaste Norrland men norr därom förblev nederbördsmätarna torra. I Götaland och Svealand blev det inga soltimmar men i mellersta Norrland desto fler.

Midsommardagen fortsatte regnandet i söder och nu föll det även någon nederbörd i Norrland, men inga större mängder noterades.

Midsommardagen 2015
Midsommardagen 2015 vid fyrvaktarbostaden på Femörehuvud i Oxelösund bjöd på tidvis strilande regn, låga Stratus och svaga vindar. Foto Weine Josefsson Förstora Bild

Söndagen den 21 avslutades midsommarhelgen med aningen lättande molntäcke i söder. Dock förekom skurar och åska i främst västra Götaland. Utmed Norrlandskusten hade solen lyst en hel del under helgens alla dagar. Kanske bidrog detta till att dagens högsta temperatur blev 22,7° i Forse och Junsele i Ångermanland. Noterbart är att sommarsolståndet inträffade den 21 kl. 18.38.

Nya lågtryck

Den 22 juni kom ett nytt lågtrycksområde att etableras över landet. Därmed fortsatte det ostadiga vädret då nederbördsområden och skurar drev över Sverige under några dygn. Solen tog sig då och då igenom molntäcket på några platser vilket gjorde att temperaturen nådde över 20° lokalt. Dagens högsta temperatur noterades i Haparanda med 24.8°.

Den 23 juni gav lågtryckets nederbördsområde över 20 mm nederbörd i en stor del av östra Småland och på Öland. Allra mest fick Krokshult med 38 mm och Målilla med 35,8 mm i östra Småland. 

Samma dygn föll liknande mängder i delar av Lappland och Norrbotten. I Nikkaluokta i Lappland uppmättes då 38,9 mm, vilket blev månadens högsta dygnsnederbörd.

Till den 24 drog nederbörden norrut och lågtryckets centrum låg då över Bottenviken. Hela landet hade ostadigt. I Ångermanland blev nederbörden ihållande detta dygn. Norr därom passerade frontnederbörden kusttrakterna men blev liggande över delar av Lappland. Nordanbäck och Järnäsklubb i Ångermanland noterade 36 respektive 33 mm. Piteå fick 32 mm och i Lappland fick flera platser över 20 mm.

Regnandet fortsatte den 25 juni i främst norra Norrland medan södra Sverige då fick mestadels uppehåll. Vädret blev aningen mindre blött i hela landet då nederbördsområdet drog österut bort från Norrland den 27. Det förekom dock en och annan skur eller svag nederbörd. Den 28 juni noterade ett antal stationer i södra halvan av Sverige temperaturer över 25°.

Under natten till den 29 kom ett nederbördsområde in västerifrån över landets södra hälft, men det försvagades snabbt i södra Sverige, medan det fanns rester kvar över mellersta Norrland dagen därpå.

På månadens sista dag började varmare luft från kontinenten att pressa sig in över landets södra delar.

Temperatur och nederbörd vid 10 mätstationer i juni 2015 (368 kB, pdf)

Detaljerad tabell över temperatur och nederbörd vid 15 stationer i juni 2015 (87 kB, pdf)

Temperatur

I dessa klimatförändringens tider med allt högre temperaturer har juni i Sverige blivit något av ett undantag då flera år har fått underskott i jämförelse med perioden 1961-1990.

I år blev juni som helhet kall då nästan hela landet fick underskott, som liknar de som förekom den kalla juni 2012. I år fick vi emellertid några fler högsommardagar (maximitemperatur på minst 25°) än 2012, då några orter i Götaland och i Svealand fick tre och det blev även några högsommardagar i södra Norrland.

En betydligt kallare juni (ett par grader) än i år inträffade för södra Sveriges del 1991 och för norra Sverige 1993.

temp juni 2015
Månadsmedeltemperatur juni 2015 Förstora Bild
Medeltemperaturens avvikelse under juni 2015
Medeltemperaturens avvikelse under juni 2015. Förstora Bild

Nederbörd

I de östra delarna av norra Norrland har det blöta vädret som förekom i maj fortsatt. Där har bland annat Haparanda med 97 mm i månadsnederbörd för juni slagit sitt gamla rekord, 93 mm, från 1923. I övriga delar av landet är bilden ganska blandad med blöta och torra områden. 

Allmänt i Sverige har överskott i nederbörd varit junis signum under de senaste åren. För att hitta generellt torra junimånader får vi gå tillbaka sju åtta år. Lokalt har det givetvis förekommit torka. 

Månadsnederbörd i mm juni 2015.
Månadsnederbörd i mm juni 2015. Förstora Bild
Nederbörd i procent av det normala under juni 2015.
Nederbörd i procent av det normala under juni 2015. Förstora Bild

Snö

SMHIs vanligen snörikaste station Katterjåkk rapporterade ett snödjup på 90 cm den 1 juni. Det sist rapporterade djupet där var 42 cm den 11 juni. Snö fanns kvar i omgivningen men för att rapporteras krävs att minst halva mätplatsen är snötäckt. I fjällen fanns givetvis snö under hela månaden, men dock på allt högre höjd. 

Solskenstid

Eftersom lågtrycken flitigt har varit på besök under juni får man lätt intrycket att månaden varit mycket solfattig, men så är inte fallet. Mätvärdena ligger för de flesta stationerna bara cirka tio procent under normalvärdena.

Undantaget är Växjö och Visby som haft några timmar mer sol än normalt samt Hoburgen på södra Gotland som hade flest soltimmar denna månad 369 timmar, vilket är 27% över normalvärdet för juni.

Antal soltimmar i juni 2015.
Antal soltimmar i juni 2015. Förstora Bild
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under juni 2015.
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under juni 2015. Förstora Bild

Åska

Antalet registrerade urladdningar har varit lågt i år, vilket påminner om den kyliga juni 2012. Merparten av urladdningarna förekom i Götaland och Svealand. Dagar med flest urladdningar blev den 21 och 22 juni.

Totalt antal blixtar under juni 2015
Totalt antal blixtar under juni 2015. Förstora Bild
Antal åskdagar under juni 2015
Antal åskdagar under juni 2015 Förstora Bild

Förklaring till åsk- och blixtkartorna

Högsta temperatur, juni 2015
Norrland +25.9° den 28 Delsbo (Hälsingland)
Svealand +26.4° den 12 Södertälje (Södermanland)
Götaland +28.0° den 12 Gladhammar (Småland)
Lägsta temperatur, juni 2015
Norrland -5.1° den 15 Tarfala (Lappland)
Svealand -2.1° den 15 Höljes (Värmland)
Götaland -0.4° den 16 Hagshult (Småland)
Högsta nederbörd, juni 2015
Norrland 133.5 mm Storlien-Storvallen A (Jämtland)
Svealand 117.4 mm Sjögärde (Södermanland)
Götaland 104.8 mm Källsjö (Halland)
Lägsta nederbörd, juni 2015
Norrland 21.8 mm Härnebo (Hälsingland)
Svealand 22.8 mm Asker (Närke)
Götaland 19.8 mm Ölands södra udde A (Öland)
Högsta lufttryck, juni 2015
Norrland 1031.9 hPa den 9 Tännäs (Härjedalen)
Svealand 1031.9 hPa den 9 Älvdalen (Dalarna)
Götaland 1031.4 hPa den 9 Ölands södra udde (Öland)
Lägsta lufttryck, juni 2015
Norrland 985.9 hPa den 3 Skellefteå flygplats (Västerbotten)
Svealand 989.4 hPa den 3 Hamra (Dalarna)
Götaland 992.5 hPa den 2 Nordkoster (Bohuslän)
 
Största snödjup, juni 2015
Norrland 90 cm den 1 Katterjåkk (Lappland)
Svealand - cm
Götaland - cm

 Dygnsnederbörd över 40 mm juni 2015 (79 kB, pdf)

Medelvind över 21 m/s i juni 2015 (81 kB, pdf)