Februari 2017 - Mildväder och i norr värmerekord

Högtrycken dominerade en stor del av månaden tillsammans med mildluften. Detta gav några nya temperaturrekord längst i norr. När lågtrycken väl bröt igenom fick vi en del snö och regn, som på många håll gav ishalka. I större delen av landet föll ungefär den normala månadsnederbörden, men i främst de östra landskapen blev det mindre nederbörd än en normal februari.

Temperatur – Mildare än normalt i hela landet

Utöver den kalla perioden 7-11 februari dominerade mildluften under månaden. Den största temperaturavvikelsen fick vi i delar av norra Norrland samt i ett område kring Dalarna, Gästrikland och Hälsingland.

Månadsmedeltemperaturen under februari 2017.
Månadsmedeltemperaturen under februari 2017. Förstora Bild
Medeltemperaturens avvikelse från det normala under februari 2017.
Medeltemperaturens avvikelse från det normala under februari 2017. Förstora Bild

 

Nederbörd – Ganska normal februari, men en hel del underkyld nederbörd

Högtryck dominerade väderläget under stora delar av februari och länge såg det ut att bli mindre nederbörd än normalt. Under de sista dagarna passerade några större nederbördsområden, vilket resulterade i att månadsnederbörden ändå blev nära normal.

I främst de östra delarna av Götaland och Svealand samt i delar av Norrland blev månaden ändå torrare än normalt.

Karta över nederbörd februari 2017.
Nederbördssumma i mm februari 2017. Förstora Bild
Nederbördens avvikelse från det normala under februari 2017.
Nederbördens avvikelse från det normala under februari 2017. Förstora Bild

Temperatur och nederbörd vid 10 mätstationer i februari 2017 (368 kB, pdf)

Detaljerad tabell över temperatur och nederbörd vid 15 stationer i februari 2017 (101 kB, pdf)

Snötäcke – Mindre snö i främst den södra halvan av landet

Hela landet var aldrig vid något tillfälle helt snötäckt. I Götaland och stora delar av Svealand kom och gick snötäcket och det var mindre snö än normalt. Även upp längs södra Norrlandskusten var det snöfattigt under månaden. Anmärkningsvärt var att det även kring Storsjön var snöfritt en del av månaden.

Snödjupskarta för 28 februari 2017.
Snödjupskarta för 28 februari 2017. Förstora Bild
Snödjupskarta för 15 februari 2017.
Snödjupskarta för 15 februari 2017. Förstora Bild

Solskenstid – Mindre sol än normalt på de flesta håll

I större delen av landet blev det mindre soltimmar än normalt. Däremot i östra Svealand, sydöstra Norrland samt över Gotland blev det något mer än normalt.

Karta med soltimmar under februari 2017.
Antal soltimmar i februari 2017. Förstora Bild
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under februari 2017.
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under februari 2017. Förstora Bild

Åska

Den 28 februari registrerades enstaka urladdningar i Götaland.

Totalt antal blixtar under februari 2017.
Totalt antal blixtar under februari 2017. Förstora Bild
Antal åskdagar under februari 2017.
Antal åskdagar under februari 2017. Förstora Bild

Förklaring till åsk- och blixtkartorna

Vädret dag för dag

Februari inleddes mild

Mildvädret dominerade över så gott som hela landet under inledningen av februari. Ett högtryck sträckte sig in över Sverige men försköts allt mer österut. Mild och fuktig luft strömmade in över landet och vi fick några riktigt gråa dagar med på många håll dis eller dimma. Temperaturen låg över den normala i så gott som hela landet och i och med det mulna vädret hade vi nästan ingen dygnsvariation av temperaturen.

Den 4 förändrades vädret över Götaland då en front rörde sig in söderifrån. De södra delarna av Götaland fick regn medan nederbörden övergick allt mer i snö på sin väg norrut. Nederbörden föll av och till som underkylt regn och det rapporterades om många trafikolyckor. I Svealand och Norrland höll det lugna högtrycksvädret i sig med fortsatt mulet och disigt väder och temperaturer över de normala.

Omslag till kallare väder

Ett högtryck förstärktes in över Sverige österifrån. Den 6 fick vi ostliga vindar över Götaland och Svealand vilket genererade en hel del snökanoner. Temperaturen började sjunka och den 7 var månadens första dag med temperaturer under de normala i så gott som hela landet. Torrare luft rörde sig in och det blev en del sol i Svealand och Norrland.  Ostvinden bestod över den södra halvan av landet och på många håll märktes vindens kylande effekt av.

Kraftigt snöfall i Skåne

Den 7 rörde sig ett snöfallsområde in över Skåne. Den ostliga vinden, som tidvis var frisk till hård, förstärkte snöfallet som även blev kvar över Skåne de närmaste dagarna. I bland annat Kristianstad föll det 29 cm snö den 7-9 februari. Senast vi fick en sådan stor snödjupsökning i Kristianstad var den 19-21 februari 2002, då det på två dygn gick från barmark till 28 cm snö. Största snödjupet i Götaland stod ändå Knopparp i mellersta Skåne för med 46 cm den 10.

Snötäckt landskap i Brönnestad söder om Hässleholm den 10 februari.
Snötäckt landskap i Brönnestad söder om Hässleholm den 10 februari. Foto Stefan Jarl

Över Svealand och Norrland var det högtrycksbetonat väder och främst över Norrland blev det en hel del sol. Även lätt snöfall förekom på många håll. Temperaturen låg nu under den normala och den 8 fick vi säsongens första nationella isdygn. Ett nationellt isdygn får vi när temperaturen inte överstiger 0,0° vid någon mätstation under dygnet. Det blev dock månadens enda då Harstena och Landsort fick precis över noll grader den 9 februari. Månadens lägsta temperatur fick Naimakka den 10 när temperaturen sjönk till -33,7°.

Den 11 och 12 var vädret ganska händelselöst med på många håll duggregn eller lätt snöfall.

Stormigt och milt

Den 12 och 13 passerade ett djupt lågtryck på Ishavet och gav storm i norra Lapplandsfjällen. Vid Stora Sjöfallet blåste det orkan i medelvinden med 33,7 m/s. Vid Tarfala blåste det som mest 24,1 m/s i medel men vindbyarna uppgick till 53,1 m/s. Detta förde även med sig betydligt mildare luft. Kall luft hade den senaste tiden ansamlats vid marken och i och med den kraftiga vinden revs detta upp. Tillsammans med den milda luften steg temperaturen snabbt i norr. I Älvsbyn steg temperaturen nästan 14° under en timme den 12. Både den 13 och 14 fick vi temperaturer långt över de normala i den norra halvan av landet. För stationer med längre mätserier blev det den 13 några nya värmerekord för februari, till exempel: Haparanda +8,0° (tidigare +7,8° från 1972), Jokkmokk +9,7° (tidigare +8,1° från 2004) och Pajala +8,7° (tidigare +8,1° från 1976).

Soliga dagar

Den 14 och 15 fick vi några soliga dagar då ett högtryck sträckte sig in söderifrån. Mildluften som hade kommit in i norr spred sig även söderut. Den 14 steg temperaturen i småländska Kosta till 13,5°, vilket också blev månadens högsta temperatur. Temperaturen varierade mycket över dygnet med kalla nätter och milda dagar. I sydöstra Götaland höll de vårlika temperaturerna i sig vilket gjorde att våren anlände den 15 till många platser.

Ishalkan slog till

Redan den 16 tog de västliga lågtrycken över igen och flera nederbördsområden passerade. Nederbördsslaget varierade mellan regn och snö. I Götaland, Svealand och södra Norrland föll det underkylt regn eller regn på kallt underlag vilket ledde till ishalka. På många håll ställdes all kollektivtrafik in på grund av den svåra halkan. Den 17 fick Götaland en mulen och disig dag medan Svealand och Norrland fick en del sol. I Lapplandsfjällen var det blåsigt då lågtryck passerade på en nordlig bana över Skandinavien.

Gråa dagar

Milda västvindar dominerade den 18-20 och flera lågtryck vandrade österut. Det blev mestadels mulet väder, även om solen kikade fram på några håll i Östersjölandskapen. Regn och snö passerade på många håll och i främst Svealand blev det återigen ishalka. Den 19 var det en tydlig gräns mellan den milda och kalla luften. Över norra Norrland dominerade minusgraderna, samtidigt var Hudiksvall varmast i landet med +11,8°. Under kvällen den 20 rörde sig ett snöfallsområde in över västra Svealand och sedan vidare österut. Mest snö föll över Värmland där det kom dryga decimetern.

Månaden avslutades med snö och regn

Den 22-24 februari passerade ett lågtryck från Atlanten över landet. I Götaland fick vi regn och blötsnö medan det från Svealand och norrut blev snö. Det var samtidigt blåsigt. Den 23 och 24 var det främst norra Norrland som berördes av snöfallet medan resten av landet fick en del sol. Natt till den 24 passerade ett snöfallsområde över sydligaste Götaland, men på dagen blev det åter sol.

Den 25 passerade en högtrycksrygg och det blev sol i stora delar av landet. Redan under eftermiddagen mulnade det dock på och ett nytt område med regn och snö passerade österut. Den 26 följdes detta av mycket moln, utom längst i norr där det var soligt och kallt väder. Sista dagarna förde lågtryck på Atlanten in nederbörd över landet. I Götaland och Svealand rörde det sig mest om regn medan det över Norrland blev snöfall.

Högsta temperatur, februari 2017
Norrland +11.8° den 19 Hudiksvall (Hälsingland)
Svealand +9.3° den 19 Säffle (Värmland)
Götaland +13.5° den 14 Kosta (Småland)
Lägsta temperatur, februari 2017
Norrland -33.7° den 10 Naimakka (Lappland)
Svealand -24.5° den 12 Särna (Dalarna)
Götaland -16.7° den 11 Horn (Östergötland)
Högsta nederbörd, februari 2017
Norrland 91.8 mm Katterjåkk A (Lappland)
Svealand 58.2 mm Kristinehamn (Värmland)
Götaland 109.0 mm Ullared A (Halland)
Lägsta nederbörd, februari 2017
Norrland 11.0 mm Naimakka A (Lappland)
Svealand 6.2 mm Svenska Högarna A (Uppland)
Götaland 6.3 mm Ölands norra udde (Öland)
Högsta lufttryck, februari 2017
Norrland 1053.4 hPa den 9 Kvikkjokk-Årrenjarka (Lappland)
Svealand 1049.4 hPa den 8 och 9 Älvdalen (Dalarna)
Götaland 1044.6 hPa den 8 Gotska Sandön (Gotland)
Lägsta lufttryck, februari 2017
Norrland 966.5 hPa den 22 Kuggören (Hälsingland)
Svealand 967.9 hPa den 22 Örskär (Uppland)
Götaland 970.5 hPa den 22 Nordkoster (Bohuslän)
Största snödjup, februari 2017
Norrland 152 cm den 25 Katterjåkk (Lappland)
Svealand 106 cm den 28 Gördalen (Dalarna)
Götaland 46 cm den 10 Knopparp (Skåne)

Dygnsnederbörd över 40 mm februari 2017 (79 kB, pdf)

Medelvind över 21 m/s i februari 2017 (83 kB, pdf)