Augusti 2010 - Regnigt och fuktigt

Det inledande varma och fuktiga vädret övergick till mer höstlikt väder från mitten av månaden. Ett flertal passerande nederbördsområden och många skurar med åska och kraftigt regn gav inte bara rikligt med nederbörd utan bidrog även till att det blev solfattigt i främst Vänerområdet. I Karlstad noterades bara 133 solskenstimmar, vilket är det lägsta värdet för augusti sedan mätstart 1950. På Väderöarna nådde medelvinden stormstyrka den 24. Åska förekom någonstans i landet alla dagar utom den 20.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Ostadigt

Ett par nederbördsområden kom in över sydvästra Sverige den 1 och 2 och drog vidare norrut över landet. Det förekom åska och i den därefter fuktiga luften bildades morgondimma på många håll främst i söder. I gränszonen mellan den mycket varma luften över Ryssland och den svalare och fuktigare i väster utvecklades över Polen ett lågtryck som den 4 tog en bana norrut. Då föll mycket regn över Östersjölandskapen; Östra Husby i Östergötland fick 48 mm och Hoburg på Gotland 32 mm. Lågtrycket rörde sig snabbt norrut och låg på kvällen över Bottenviken.
 
På vägen norrut fick flera orter i Ångermanland över 40 mm regn t ex Kasa med 60 mm. I södra Lappland fick Glommersträsk mest med 47 mm. Den 5 drog regnområdet bort från Norrbotten och samtidigt drog en kallfront med regn och åska in från väster. I Lund föll 44 mm regn förmodligen på någon timme varvid bl a en kulvert vid universitetssjukhuset översvämmades.

Nytt lågtryck från Polen

Ånyo utvecklades över Polen ett lågtryck med ett kraftfullt nederbördsområde, som den 7 drog upp över Östersjön. Mest regn föll då på Gotland och i östra Svealand. Lågtrycket drog vidare norrut och gav följande dygn regn och åska i östra Norrland. Ett nytt lågtryck i söder medförde regn i främst sydvästra Götaland den 8, men gav nästa dygn ostadigt väder i nästan hela landet, bl a fick Vattholma i Uppland 75 mm och Skagsudde i Ångermanland 68 mm.

Den 10 hade södra Norrland fortsatt ostadigt väder medan en högtrycksrygg tillfälligt gav uppehåll i söder. Emellertid nådde ett nytt regnväder västkusten på morgonen den 11 då över 20 mm föll allmänt utmed kusten i Bohuslän och i delar av Västergötland och norra Halland. Nederbörden i norr låg då i ett stråk från södra Lappland upp mot Norrbotten.

Medelmolninghet under augusti 2010
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under augusti 2010 Förstora Bild
Karta med soltimmar under augusti 2010
Antal soltimmar i augusti 2010 Förstora Bild

Fuktigt och varmt

Från norra Tyskland kom ett intensivt nederbördsområde in över sydvästra Sverige natten mellan den 12 och 13. Under dessa två regniga dygn fick delar av västkusten över 60 mm. I östra Sverige var det samtidigt varmt och fuktigt med dimma på morgnarna. Möjligen bidrog den tryckande värmen till att två deltagare i midnattsloppet i Stockholm avled. Nederbördsområdet drog vidare norrut och den 13 regnade det kraftigt i delar av inre Götaland och i västligaste Svealand. På morgonen den 14 uppmättes en dygnsnederbörd på hela 102 mm i Lekvattnet i norra Värmland.

I söder var det fortsatt varmt och fuktigt den 14 då månadens högsta temperatur noterades på Arlanda i Uppland med 30.6º. I sydvästra Götaland förekom kraftiga skurar, t ex fick Malmö 66 mm och Vrå i sydvästra Småland 83 mm. I den norra halvan av Sverige etablerade sig en högtrycksrygg den 15 vilket där gav torrt och soligt väder i nästan en vecka. Till allra nordligaste Norrland kom då hösten.

Skyfall i Skåne

Ännu ett lågtryck kom från Polen den 17. Det passerade Skåne på väg mot Danmark och delar av dess nederbördsområde rörde sig upp över Götaland och stannade därefter upp över norra Svealand. Skyfall över Trelleborgstrakten den 17 orsakade omfattande översvämningar. I staden uppmättes 73 mm men i närbelägna Beddingestrand kom hela 123 mm på sex timmar.

Den 18 föll mest nederbörd i ett stråk från södra Dalarna mot norra Uppland, där
Älvkarleby fick 70 mm. På kvällen den 20 kom ett nederbördsområde in över västkusten och nu pressades också högtrycket bort från Norrland. Därmed blev det ostadigare även där.

Tidig höststorm

Sedan några regnväder passerat landet den 21 och 22 kom ett mer omfattande nederbördsområde från väster in över sydvästra Götaland den 23. Regnet rörde sig under den följande natten norrut och befann sig morgonen därpå över södra Norrland. Det kraftigaste vindbandet låg över nordvästra Götaland där medelvinden som mest nådde 25 m/s på Väderöarna den 24. Det föll även mycket nederbörd med över 40 mm på många håll i västra Götaland, västra Svealand och i stora delar av södra Norrland.

I efterdyningarna av lågtrycket var det ostadigt väder och rikligt med skurar den 25, 26 och 27 främst från Småland upp till Västerbotten. Hösten avancerade söderut och nådde Svealand under dessa dygn.

Den 27 blev nederbörden mer intensiv i Dalsland, i Bengtsfors noterades 48 mm. Regnandet fortsatte även den 28 och en stor del av Dalsland fick under dessa två dygn betydligt mer än 40 mm. Både järnvägen och europavägen mellan Åmål och Säffle underminerades av översvämningar och fick stängas.

Det ostadiga och nu höstlika vädret fortsatte med lokalt kraftiga skurar.
Bl a fick Simonstorp i Östergötland 55 mm den 29. Månadens lägsta temperatur blev -4.2º i Ljusnedal i Härjedalen den 30. Nattemperaturerna hade då närmat sig nollgradersstrecket även i södra Sverige.

Natten till den 31 kom ett nederbördsområde västerifrån in över fjällen vilket gav nederbörd i så gott som hela Norrland månadens sista dag.

Karta över åskdagar augusti 2010
Åskdagar augusti 2010 Förstora Bild
Karta över blixturladdningar augusti 2010
Urladdningar augusti 2010 Förstora Bild
kart text