Augusti 2007 - Höstlik avslutning med storm och snöfall

Under drygt tre veckor täcktes Sverige av sommarvarm luft, men några längre perioder med garanterat solsken bjöds vi inte på. De flesta dagar förekom måttliga till kraftiga regnskurar på åtminstone någon plats i landet. Med några få undantag var det dock inte fråga om några skyfallsliknande regn likt dem som förekom under juli. Det mesta av månadens väderdramatik utspelades i slutet av månaden. Med nordvindar som vid Upplandskusten tillfälligt nådde stormstyrka strömmade då mycket kylig Ishavsluft ner över landet. I nordligaste Lappland bildades kortvarigt snötäcke och nattfrost förekom långt nere i Götaland.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Värmerekord längst i norr

Under de inledande augustidagarna rörde sig områden med regn och skurar in över Sverige från sydväst. I störst omfattning berördes den norra delen av landet, medan man i söder stod under en viss påverkan av en högtrycksrygg.

Från den 5 förstärktes högtrycksryggen upp över landet, vilket var inledningen på denna augustimånads soligaste och varmaste dagar.

Den 6-7 noterades månadens högsta temperatur 31° vid två stationer i Hälsingland, nämligen Järvsö och Norrhög. Den 8 utbredde sig regn- och åskskurar över södra Sverige, samtidigt som värmen kulminerade längst i norr.

Med 29° i Karesuando och 28° i Kiruna-Esrange noterades med några tiondelar tillgodo nya augustirekord för dessa mätserier som inleddes i slutet av 1800-talet.

Hög luftfuktighet och kraftiga skurar

Den 9 utbredde sig åskskurarna norrut, följt den 10 av en kallfront som förde ner lite svalare och torrare luft över norra Sverige. Längs kallfronten och i den varma luftmassan i söder utvecklades en del mycket kraftiga regnskurar.

Exempelvis fick Nordkoster 42 mm på en timme sent på kvällen den 10 och totalt 59 mm under dygnet.

Även nästa dag bildades kraftiga åskskurar. I Halmstad uppmättes 43 mm på 12 timmar, och från nordöstra Skåne rapporterades flera översvämningar. Luftfuktigheten i varmluften var extremt hög.
 
Exempelvis hade Uppsala mitt på dagen den 12 en relativ fuktighet på 87 % och 23° varmt. Den varma och fuktiga luften utbredde sig upp över norra Sverige den 13, samtidigt som lite torrare och svalare luft strömmade in i söder.
 
Ett lågtryck som den 15 fördjupades på Norska havet matade in nya områden med regn och skurar över Sverige. På flera håll föll drygt 30 mm och lokalt kraftiga vindbyar förekom. Den 16 blåste träd ner i Jönköping samt mellan Katrineholm och Vingåker, där Västra stambanan blockerades.

I Floda i Södermanland registrerades vindbyar på 20 m/s. De talrika skurarna bidrog till att hålla ner dagstemperaturen som ingenstans i landet nådde mer än cirka 20°.

Medelmolninghet under augusti 2007
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under augusti 2007 Förstora Bild
Karta med soltimmar under augusti 2007
Antal soltimmar i augusti 2007 Förstora Bild

Ytterligare några högsommardagar

I samband med en högtrycksrygg som den 18-20 växte upp över södra och mellersta Sverige stabiliserades vädret med stigande dagstemperaturer. Följande dagar utbredde sig ännu varmare luft söderifrån.

Men samtidigt blev det åter ostadigare med utbredda åskväder vid Östersjökusten natten mellan den 21 och 22. Över norra Norrland hade varmluften svårt att få något ordentligt grepp, men den 23 nåddes i alla fall 24.5° vid Skellefteå flygplats.
 
Längre söderut kulminerade värmen den 24 med upp till 28° i Valla och Floda i Södermanland.

Skyfall i Umeå och snöfall i Lappland

Medan värmen i söder bestod ännu några dagar började allt svalare luft utbreda sig över norra Sverige. Det skedde med en kraftig och byig västlig vind som den 25 lokalt nådde stormstyrka i de södra fjälltrakterna.

Den dagen orkade temperaturen inte över 20° vid någon station i norra Norrland och följande dagar blev detta fallet även för södra Sveriges del.

Lovisa-dagen (25 augusti) brukar ibland betraktas som en brytpunkt då atmosfären tenderar att övergå i ett mer höstlikt tillstånd. I år stämde detta alltså mycket bra. Ett regnområde förstärktes den 27 över Västerbotten och norra Ångermanland.

Röbäcksdalen vid Umeå fick hela 119 mm på 24 timmar, vilket orsakade översvämningar och en del skador på vägnätet. Denna dygnsmängd är med god marginal den största som uppmätts i Umeå. (Tidigare rekord 91 mm 6 augusti 1967).

Över Bottniska viken fördjupades ett lågtryck, som vid sin passage söderut gav upphov till kortvarig storm med 25 m/s i medelvind på Örskär vid Upplandskusten under eftermiddagen den 28.

Det är första gången sedan 1975 som storm rapporterats i svenska kustfarvatten i augusti månad. I närheten av Öregrund inträffade en båt­olycka med två dödsoffer. Bakom lågtrycket utbredde sig en portion med ännu kyligare luft.

Den första frostnatten för säsongen i Götaland var ett faktum den 29 när Hagshult hade ner till -2°. På eftermiddagen samma dag övergick nederbörden alltmer i snö i nordligaste Norrland.

Nästa morgon förekom ett tunt snötäcke i bland annat Kiruna, där för övrigt säsongens första olycka troligen orsakad av snöhalka inträffade.

På många håll i landet var det som kallast natten till den 31. I Götaland och Svealand rapporterade flera stationer de lägsta augustivärdena sedan mitten av 1900-talet.

Karta över åskdagar augusti 2007
Åskdagar under augusti 2007 Förstora Bild
Karta över totalt antal blixtar augusti 2007
Totalt antal blixtar augusti 2007 Förstora Bild
bildtest