Juli 2006 - Rekordvarmt i södra Götaland

Mycket varm luft som oavbrutet täckte sydligaste Sverige strömmade med jämna mellanrum norrut. Där blev dock högsommarvärmen inte långvarig, utan den trängdes snart undan av kallfronter från Norska havet. Kallfronterna försvagades på sin väg söderut och gav i södra Sverige bara kortvarig svalka och obetydlig nederbörd. Under de första tre veckorna var därför torkan på många håll mycket besvärande. Från och med fruntimmersveckan ökade dock åskskurarna i omfattning och i synnerhet under de avslutande dagarna förekom skyfall som medförde översvämningar på flera håll i landet.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Inledande värmebölja

På de flesta håll i landet var den inledande juliveckan den allra varmaste och stabilaste perioden. De inledande dagarna rådde högsommarvärme ända upp till norra Norrland.
 
Den 3 passerade en kallfront med regn och åska över norra Sverige, där man fick en tillfällig temperatursänkning.

I söder blev det däremot allt varmare och varmluften spred sig åter norrut åtföljd av en del åskskurar. Den 7 var på många håll den varmaste dagen. Målilla toppade med 34.2°, vilket är den högsta temperaturen i Sverige på tolv år.

Ända uppe vid Skellefteå flygplats nådde temperaturen 30°-strecket. Flera kallfronter passerade de följande dagarna med lokalt kraftiga åskskurar. Den 8 fick således Nattavaara 42 mm och följande dygn föll 37 mm i Ullared i Halland.

Den 11-15 hade temperaturen svårt att nå över 20° på många håll i norra Sverige. I samband med klart väder var då även vissa nätter rejält kyliga långt nere i Götaland. Natten till den 15 hade Hagshult i Småland +1.7°.

Mäktigt högtryck

Den 13-14 passerade ett lågtryck över Ishavet med mycket blåsigt väder i de nordligaste fjällen.

Något för juli månad så ovanligt som orkanbyar på 34 m/s noterades vid Tarfala i Kebnekaisefjällen på eftermiddagen den 14. Samtidigt började ett mäktigt högtryck växa in från sydväst.
 
I Vänerområdet var lufttrycket det högsta för en julimånad sedan 1952. Det allra högsta värdet 1033.8 hPa noterades i Tännäs i Härjedalen den 16. Högtrycket åtföljdes av varm luft som efterhand utbredde sig över större delen av landet.

Den 17 noterades landets första 30°-dag på drygt en vecka, när temperaturen nådde upp till 30.5° i Oskarshamn.
 
Trots sin mäktighet orkade högtrycket inte dominera vädret mer än några dagar. En ny kallfront rörde sig ner över en stor del av landet den 18. I Norrland följde flera frostnätter med lokalt ner till -2° i Lappland den 20 och 21.

Samtidigt gjorde den mycket varma luften längst i söder en ny framstöt med upp till 32.5° i Munka-Ljungby i nordvästra Skåne den 20.

Medelmolninghet under juli 2006
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under juli 2006 Förstora Bild
Karta med soltimmar under juli 2006
Antal soltimmar i juli 2006 Förstora Bild

Lokala skyfall i fruntimmersveckan

När vi kom in i fruntimmersveckan var luftfuktigheten högre än tidigare under månaden. Detta bidrog till att varmluftens avancemang norrut åtföljdes av en hel del regn- och åskskurar.

Den 22 gav exempelvis en hagelskur 30 mm i närheten av Nybro i Småland och samma dag föll 55 mm i Gustavsfors i Värmland, varav 41 mm på bara en timme.
 
Den 23 drabbades Leksand av en hagelskur som gav lokala översvämningar och 57 mm i ortens officiella regnmätare. I Mariefred dödades samma dag en person av ett blixtnedslag.

I Norrland noterades då även de högsta temperaturerna på drygt två veckor med bl a 30° i Torpshammar i Medelpad och 28° i Älvsbyn i Norrbotten.

Flera frostnätter i Lappland

I norra Norrland blev dock värmen inte långvarig utan ersattes snart av torrare och lite svalare luft.

Denna luftmassa låg sedan kvar fram till månadens slut med övervägande soligt väder. Inom den torra luften rådde stora temperaturskillnader mellan natt och dag.

I Latnivaara nordväst om Gällivare hade man totalt sex tillfällen med frost denna månad, något som är ovanligt under de korta lappländska julinätterna.

Inom den varma och fuktiga luften över södra och mellersta Sverige förekom en del regn- och åskskurar, men någon allmän lindring av den svåra torkan kunde dessa inte bidra med. I stället accentuerades hettan ytterligare.

Den 26 var det 32° på flera håll i södra Götaland, och den 27 noterades hela 33.2° i Västerlösa i Östergötland.

Samma dag förekom talrika värmeåskväder, som bl a gav 53 mm i Los i Hälsingland och 39 mm i Krångede i Jämtland.

Varmluften pressades långsamt bort

Den sydsvenska varmluften pressades under de avslutande julidagarna långsamt bort av den svala luften i norr.

Kraftig åska förekom den 28-29 och i dess spår följde skyfall. Flera platser i Västsverige drabbades av översvämningar, i Arvika föll exempelvis 41 mm på en timme den 29.

Den mest dramatiska händelsen inträffade dock på kvällen den 30. Då spolade ett lokalt störtregn bort banvallen nära sjön Ånn i Jämtland samtidigt som ett tåg passerade.

Även i Visby var vädret spektakulärt. Med knappt 2 mm fram till eftermiddagen den 31 såg detta ut att bli den näst torraste juli i historien.

Men då föll 68.5 mm och gjorde att denna julimånad i stället blev en av de lite regnigare i Visby!

Karta över åskdagar juli 2006
Åskdagar under juli 2006 Förstora Bild
Karta över totalt antal blixtar juli 2006
Totalt antal blixtar juli 2006 Förstora Bild
bildtest