Januari 2010 - Vattenstånd och vågor

I Östersjön sjönk vattenståndet i början av månaden och låg sedan relativt konstant runt 40 cm under medel.

Stora vattenståndsvariationer i söder

I Östersjön sjönk vattenståndet i början av månaden och låg sedan relativt konstant runt 40 cm under medel. Men ett passerande lågtryck och medföljande sydostvind pressade tillfälligt upp nivån till omkring 25-30 cm över medel den 28.

Även längs västkusten låg vattenståndet under normalnivån, på grund av högtryck och ihållande ostvindar. Den 16-17 resulterade sydostlig kuling i ytterligare sjunkande vattenstånd i Öresund. Den 17 noterade Viken -85 cm och Barsebäck -66 cm.

Under ovädersdygnet den 27-28 fick Skånekusten uppleva kraftiga
vattenståndsvariationer i samband med nordvästlig kuling. Sent på kvällen den 27 hade Skanör hela 148 cm under medelvatten, vilket var månadens lägsta notering. Samtidigt var vattenytan i södra Kattegatt nästan 50 cm över medel vilket innebar en snedställning av havsytan genom Öresund på nära två meter.

Höga vågor

I januari drabbades flera av SMHIs vågmätande bojar av nedisning, varför data saknas. Bojen vid Finngrundet fick dessutom plockas in den 19 för att undvika skada av havsisen.

Innan dess hann den dock notera signifikant våghöjd på 2.9 m i samband med nordlig kuling den 5. Under ovädret i slutet av månaden noterade Södra Östersjön natten till den 28 signifikant våghöjd 4.5 m med maximal våghöjd omkring 7 m.

Enligt vågmodellen SWAN hade även norra Östersjön och Bottenhavet vågor på omkring 4 m i de centrala delarna, medan det på västkusten var lite lugnare med vågor på 2.7 m vid Väderöarna den 27.