Januari 2008 - Varmt, nederbördsrikt och blåsigt

Efter en synnerligen mulen december i delar av Götaland fick man där ännu en solfattig månad. Detta orsakades av en intensiv lågtryckstrafik över landet, vilket gav rikligt med nederbörd och blåsigt väder. I samband med de tre mest intensiva lågtrycken nådde vinden stormstyrka i byarna. Mild Atlantluft gav en varm vintermånad och det var få tillfällen med rejäl kyla. Trots detta växte snödjupet i nordvästra Svealand och inre Norrland med flera decimeter. I Dalafjällen var snödjupet efter mitten av månaden ett av de största på 10 år, mest där hade Gördalen med 118 cm.

Temperatur och nederbörd

Is och temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, snötillgång och grundvatten

Mild och ostadig första vecka

Ett mäktigt högtryck nära den finsk-ryska gränsen påverkade vädret under inledningen av månaden. Vinden blev sydostlig över Östersjön varvid snöbyar fördes in över land.

Den 5 drog ett snöfallsområde in från väster över Götaland. I Skåne föll då underkylt regn vilket orsakade halka och därmed trafikproblem även dagen därpå.

I stora delar av Värmland kom drygt 20 mm nederbörd i smält form varvid snödjupet ökade med 2 dm.
 
Nederbördsområdet fortsatte norrut den 6 under försvagning och följdes av för årstiden milt väder ända uppe i nordligaste Sverige.

Ett mindre lågtryck passerade Götaland den 9. Därefter följde ett par dygn då en rad av nederbördsområden passerade landet. Nederbörden föll som regn i söder och övergick i snö i höjd med Gästrikland.
 
I Dalafjällen och i Härjedalen ökade snödjupet allmänt till över halvmetern. Mest nederbörd föll i delar av västra Götaland med som mest 32 mm i Mollsjönäs nära Göteborg den 10.

Det var allmänt mycket milt och i vissa fall förekom dimma i Götaland. Där fördes den 13 torrare luft in varvid denna dag och den följande blev solig, vilket var efterlängtat.

Den 16 och 17 medförde mild sydvästvind att det föll regn långt upp utmed Norrlandskusten. I inlandet föll dock snö, varvid större delen av Norrlands inland allmänt nu hade snödjup på över halvmetern.

Temperaturen steg till över 3° i Piteå, Skellefteå och Umeå och den 18 uppmättes månadens högsta temperatur, 10.1°, i Ängelholm.
 

Karta med soltimmar under januari 2008
Antal soltimmar i januari 2008 Förstora Bild
Medelmolnighet under januari 2008
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under januari 2008 Förstora Bild

Stormbyar i Götaland

Ett kraftigt lågtryck utvecklades nära Skottland vid mötet mellan kalluft från Grönland och varm Atlantluft. Då det drog in över Sverige natten mot den 19 nådde vinden orkanstyrka i byarna vid västkusten och på Vänern.

Även inne över land blåste det kraftigt i ett band över norra Götaland upp mot östra Svealand.

Den kraftigaste medelvindhastigheten observerades vid Bohuskusten med 26 m/s och med vindstötar upp till 32 m/s. Kraftiga vindstötar förekom även inne över land där Målilla kring middagstid uppmätte 27 m/s.

På eftermiddagen var vinden som kraftigast utmed Svealandskusten, se även sid 11. Norr om lågtryckscentrum var vinden ostlig och det snöade allmänt i Norrland. En svag högtrycksrygg passerade följt av några svagare fronter den 21.

Därefter gick vinden över på nord. Nu följde några dygn med kallare väder och i samband med ett högtryck och svaga vindar den 23 sjönk temperaturen under -30° vid flera stationer i Lappland.

Allra lägst var temperaturen i Gielas med -35.2°, som också blev månadens lägsta. Redan på kvällen den 23 gjorde varmluften en ny framstöt med början i Götaland. I Norrland snöade det kraftigt den 24, vilket gav mer än 20 mm i smält form i delar av Västerbotten och Norrbotten.

I samband med kraftiga vindar över södra Norge observerades vid klart väder pärlemormoln i Svealand och ända nere i Götaland den 23-25.
 

Mild Atlantluft och blåsigt

En västlig strömning gav fortsatt mycket milt och blåsigt. Den 26 passerade ett intensivt oväder sydligaste Sverige. Utmed större delen av Götalandskusten nådde då medelvinden 20 m/s.

Den kraftigaste vindstöten observerades vid Nidingen (norra Halland) med 28 m/s. Inne över land var hastigheterna lägre men vinden var mycket byig.

En vindstöt på hela 25 m/s observerades i Malmö vid 16-tiden och Växjö hade som mest en vindstöt på 22 m/s. Drygt 20 mm nederbörd uppmättes i delar av Västergötland och Småland.

Även i Jämtland, där det snöade, fick man uppemot 20 mm i smält form. En högtrycksrygg gav ett avbrott i lågtryckstrafiken den 27 då större delen av landet fick sol. Finalen på januari blev mycket blåsig.
 
Återigen bildades söder om Island ett djupt lågtryck som drog österut. På eftermiddagen och kvällen den 31 nådde dess område med nederbörd, kraftig vind och även åska västkusten. Under natten fortsatte ovädret över Götaland.
 
I söder föll nederbörden främst som regn men i höglänt terräng som snö. Där blev även väglaget besvärligt med blixthalka. Mest nederbörd fick Mollsjönäs med 46 mm.

De kraftigaste vindarna förekom utmed Bohuskusten. Allra högst medelvind observerades vid Väderöarna med 28 m/s, medan den högsta vindstöten, 35 m/s, noterades vid Nordkoster.

Vindarna kulminerade där under natten och längre österut under följande morgon. Även i Norrland var det blåsigt detta månadsskifte med de högsta vindhastigheterna i de södra delarna av fjällen.
 

Snödjupskarta för 15 januari 2008
Snödjupskarta för 15 januari 2008 Förstora Bild
Snödjupskarta för 31 januari 2008
Snödjupskarta för 31 januari 2008 Förstora Bild