Januari 2005 - Förödande storm, mycket milt

Månadens i särklass dominerande väderhändelse var den våldsamma storm som lamslog södra Sverige den 8-9, då orkan uppmättes i vindbyarna t o m i inre Småland. Ovädret ledde till att rekordmycket skog fälldes varvid el-, tele- och tågtrafikavbrotten blev de mest omfattande och långvariga någonsin. Månaden såg länge ut att kunna bli rekordmild, men en kallare avslutning satte stopp för det. Däremot slogs en del absoluta temperaturrekord i södra Sverige. Stora regnmängder föll i sydvästra Sverige under den milda och blåsiga perioden fram till den 21 då bland annat de halländska åarna svämmade över.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Milt efter årsskiftet

Under nyårsdagen rörde sig ett djupt lågtryck från Island mot Nordnorge. Starka sydvästliga vindar förde därvid in mild och fuktig luft över hela landet.

Inre och västra Norrland fick tämligen rikligt med snö den 2 och snödjupet ökade med uppemot en decimeter. I sydöstra Norrland var det däremot mycket klent med snö och där fortsatte blidvädret.
 
Lågtrycket fick den 3 ett delcentrum på Bottenviken och något kallare luft trängde tillfälligt söderut med nordvästliga vindar.
 
Redan dagen därpå vred vinden emellertid mot väst, när ett nytt omfattande lågtryck försköts österut på Norska havet. I anslutning till lågtryckets varmfront föll 10-20 mm regn i västra Götaland.

De kraftiga västliga till sydvästliga vindarna fortsatte att föra in mild luft de följande dagarna och den 7 föll mycket stora regnmängder på västsidan av Sydsvenska höglandet, där Havraryd i inre Halland fick 43 och Markaryd i sydvästra Småland 37 mm regn.

Den stora stormen

Den 7 började ett intensivt lågtryck att bildas strax nordväst om Irland. Dagen efter hade det utvecklats till ett svårt stormoväder där även orkanvindar och åskväder förekom.

Mitt på dagen nådde ovädrets centrum sydvästra Norge och den sydvästliga vinden på svenska västkusten nådde stormstyrka.
 
Vinden ökade ytterligare under kvällen samtidigt som den vred över mer på väst, samt utbredde sig in över hela Götaland och sydligaste Svealand.

Den högsta medelvinden observerades på Hanö med 33 m/s och i vindbyarna noterades där 42 m/s. T o m inne i Småland nådde dock vindbyarna i både Ljungby och Växjö 33 m/s.

Den totala mängden stormfälld skog uppskattades till enorma 70 miljoner kubikmeter och skövlingen var nästan total i många granbestånd i sydvästra Götaland.

Vägar och järnvägar blockerades och som mest var 415 000 hushåll utan el. Södra stambanan kunde inte öppnas helt förrän efter drygt en vecka och ännu vid månadsskiftet var omkring 10 000 hushåll utan el i glesbygden, främst i Kronobergs län.
 
I västra Götaland föll tämligen rikligt med regn och skurar den 8, medan nordvästra Svealand och sydvästra Norrland fick uppemot ett par decimeter nysnö, t ex i Oviksfjällen i Jämtland.

Medelmolninghet under januari 2005
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under januari 2005 Förstora Bild
Karta med soltimmar under januari 2005
Antal soltimmar i januari 2005 Förstora Bild

Fortsatt blåsigt, rekordhöga temperaturer

Den 9 gav ovädret en hel del snö i södra Finland, medan ett nytt oväder bildades strax väster om de Brittiska öarna. Detta tog dock en något nordligare bana åt nordost mot Norska havet.

Vid Bohuskusten blev det åter storm den 10 och i Stekenjokk i de södra Lapplandsfjällen sattes t o m ett svenskt rekord i medelvind med 44 m/s.
 
Samma dag sattes också temperaturrekord i den mycket friska och milda västvinden över södra Sverige.

Exempelvis uppmättes 11.8° i Oskarshamn, vilket är ett par tiondelar högre än det tidigare rekordet från 1989 och endast sex tiondelar från det svenska rekordet.

Som framgår av tabellen sattes fler nya rekord såsom i Örebro, Skara, Gladhammar, Kalmar, Visby, Lund och Falsterbo.

Den 12 kunde något kallare luft tillfälligt tränga ner från nordväst, när det försvagade lågtrycket befann sig över Kolahalvön. Men inte förrän den 14 lyckades en ny portion kalluft ge minusgrader också i Götaland.
 
Nya vädersystem närmade sig dock från Islandsområdet och den 16 blev det åter mycket milt i Götaland. I gränsområdet till lite kyligare luft kom samma dag 5-10 cm snö i norra Norrland.

Den 17-21 var det fortsatt mycket milt i hela landet och regn föll så långt norrut som i Umeå och Luleå den 18.

Kallare och torrare men snöbyar

Omkring den 21 inleddes en kallare och mestadels torrare period med i huvudsak nordostliga vindar mellan ett mäktigt högtryck nära Irland och intensiva lågtryck i sydöstra Europa.

Ett mindre område med snöbyar rörde sig den 23 ner över sydvästligaste Götaland, varvid ett 1-2 decimeter tjockt snötäcke bildades på en del håll, främst i nordvästra och inre Skåne.

Den 25 tilltog den nordostliga vinden och snöbyar började uppträda mer allmänt på Östersjön och ett band med kraftiga snöbyar sträckte sig in över nordöstra Småland.

I Kråkemåla mellan Oskarshamn och Västervik uppmättes hela 55 cm nysnö dagen därpå.

Lågtryck på nordliga banor berörde de västra fjällen den 29-31, och Hemavan fick på ett par dygn 63 mm snö i smält form och snödjupet i de södra fjällen nära norska gränsen låg på 1-2 meter vid månadens slut.

Den 30 medförde en stark föhneffekt mycket milt i inre och östra Norrland där Frösön hade 7°.

Snödjupskarta för 15 januari 2005
Snödjupskarta för 15 januari 2005 Förstora Bild
Snödjupskarta för 31 januari 2005
Snödjupskarta för 31 januari 2005 Förstora Bild