Exempel på klimatanpassning

För att ge inspiration och sprida erfarenheter finns sammanfattande exempel på olika typer av klimatanpassningsarbete. Exemplen presenteras i en kortfattad version och i flera fall finns fördjupningar.

Camping på Öland bytte till havsvattenpooler

DricksvattenGrundvattenTorka
Två pooler och människor som solar och badar

På Öland kan klimatförändringarna leda till ett varmare klimat och en minskad vattentillgång. Vatten är redan en bristvara på ön och vattenrestriktioner fick införas våren 2016. Att fylla pooler med kommunalt vatten blev förbjudet vilket ledde till att Saxnäs Camping utvecklade en idé om att koppla …

Publicerad:

Grannsamverkan kring grundvatten på Gotland

DricksvattenJordbrukTorka
Flygfoto över Gammelgarn, Gotland

Problem med vattentillgång under flera somrar ledde till att sex markägare på Gotland samverkar kring ett vattenprojekt. Utgrävning av diken och våtmarker innebär att vattnet samlas bättre och utflödet till Östersjön fördröjs.

Publicerad:

Bräckvattenverk för dricksvatten på Gotland

DricksvattenTorka
Bräckvattenverk vid hamnen i Herrvik på Gotland

Som en del i strategin för att hantera de ökande problemen med tillgång på dricksvatten har ett bräckvattenverk byggts i Herrvik på östra Gotland. Anläggningen togs i drift sommaren 2016 och producerar 20 kubikmeter dricksvatten per timme.

Publicerad:

Förnyelse av ledningsnät för vatten och höjda taxor i Kalmar

DricksvattenGrundvattenSamhällsplaneringTorka
Rörläggningsarbete i Kalmar

Kalmarregionen har redan idag problem med vattenbrist under sommartid, något som kan förvärras i ett framtida klimat. För att säkra vattentillgången ökade Kalmar Vatten takten på förnyelsen av ledningsnätet vilket bland annat minskade läckaget. Finansiering skedde genom en successiv höjning av …

Publicerad:

Dricksvattenpost i Trollhättan

DricksvattenVärmebölja
Dagvattengaller

I ett varmare klimat är det viktigt med tillgång till svalka och vätska för människor och djur för att förhindra negativa hälsoeffekter. På Drottningtorget i Trollhättan installerade Trollhättan Energi i juli 2014 en dricksvattenpost där medborgarna och deras husdjur under varma dagar kan släcka …

Publicerad:

Rening för dricksvatten – kostnad och nytta

Dricksvatten
Ultrafilter för dricksvattenrening

Ett ultrafilter har installerats vid ett av Göteborgs vattenverk i syfte att förbättra reningskapaciteten och även utöka produktionskapaciteten. Den slutliga kostnaden var cirka 400 miljoner kronor medan nyttan har beräknats till drygt 2,5 miljarder kronor för perioden 2009-2057. Åtgärden berör …

Publicerad:

Ett gemensamt vattenprojekt av två kommuner

DricksvattenGrundvattenSamhällsplaneringTorka
Vattenledning i Bromölla

I Skåne driver Bromölla kommun ett gemensamt vattenförsörjningsprojekt med grannen och blekingekommunen Olofström. Syftet är säkra tillgången till reservvatten från Olofström i händelse av vattenbrist, exempelvis vid längre torrperioder i framtiden. Samtidigt får Olofström genom projektet tillgång …

Publicerad:

Vattendomar tidsbegränsas för framtidens klimat

DricksvattenGrundvattenTorka
Vramsån i Skåne

Flera aktörer verkar och samverkar för att göra alla vattendomar och uttag av grundvatten tidsbegränsade. Länsstyrelsen i Skåne är en av aktörerna, med syfte att skapa en hållbar vattenanvändning när klimatet förändras.

Publicerad:

Rent dricksvatten, Östersund

AvloppsvattenDricksvattenGrundvattenSamhällsplaneringTurism
En del av Östersund och Storsjön (Östersunds kommun).

Sveriges dricksvattenförsörjning utsätts för allt större prövningar. Med ett förändrat klimat förväntas stora delar av Sverige få ändrade förutsättningar vad gäller råvattenkvaliteten. Östersunds kommun driver aktivt frågan om dricksvattenförsörjning och säkrar för nutida och framtida förhållanden …

Publicerad:

Säkert dricksvatten i Karlskrona

DricksvattenSamhällsplanering
Projektets utbredning

I Karlskrona säkras tillgången på dricksvatten genom att förbehandlat vatten från vattenverket pumpas till en rullstensås där det renas ytterligare och lagras naturligt. När vattnet silats genom åsen pumpas det tillbaka och konsumenterna får säker tillgång till ett dricksvatten med högre och …

Publicerad:
1 är nuvarande resultatsidan
Områden
Områden