Forskare för fysikaliska parametriseringar i numeriska väderprognoser referens 464

SMHI:s forskningsavdelning består av ca 100 personer som arbetar med både internt och externt finansierade uppdrag. Vi arbetar normalt i projektform där ledorden är tillämpad forskning, kvalitetssäkring och långsiktighet. Arbetsmiljön präglas av flexibla arbetsformer, eget ansvar och personlig utveckling. Meteorologienheten i forskningsavdelningen bedriver forskning och utveckling inom dynamiska prognosmodeller, assimilation av observationer och tillämpningar av prognosdata för Skandinavien och Europa. Idag består gruppen av 12 forskare.

Information om gruppens verksamhet finns här:

http://www.smhi.se/forskning/forskningsomraden/analys-prognos

Vi söker en forskare för en 2-årsanställning med utbildning i meteorologi eller relaterade ämnen. Du ska förstärka vår forskningsverksamhet angående atmosfäriska processer och parametriseringar, exempelvis för mikro- och makrofysik av moln, nederbörd, strålning och gränsskiktet. Arbetet består av modellering och programmering i vårt system för numeriska väderprognoser HARMONIE-AROME som är del av ”the shared ALADIN-HIRLAM NWP system”. DU ska jobba med förbättringar i våra nuvarande fysikaliska parametriseringar genom dataanalys, numeriska experiment och teoretiska studier. Eftersom vårt system används för dagliga operationella prognoser inom vårt MetCoOp samarbete, innehåller arbetet både kortfristiga förbättringar i modellen och långsiktiga utvecklingar. Forskningen koordineras inom HIRLAM-ALADIN-nätverket.

Din profil

Du ska ha en utbildning i meteorologi eller ett annat naturvetenskapligt ämne med fokus på numerisk modellering av fysikaliska system. Tjänsten förutsätter kunskaper i ett programmeringsspråk som t.ex. C++, C eller Fortran.  Goda kunskaper krävs i Linux och Unix system.

Du ska gilla att samarbeta i grupp och också i en operationell miljö. Det krävs goda kunskaper i engelska, både i tal och i skrift. Tjänsten är en 2-årsanställning med placering i Norrköping.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna enhetschef Heiner Körnich. Du kan också kontakta HR-specialist Karin Lien Aspeqvist. Fackliga företrädare är för SACO Lennart Robertsson och för ST Ronald Scheirer. Samtliga kan nås på tel. 011-495 8000 eller via e-post Fornamn.Efternamn@smhi.se.

Din ansökan

Välkommen med din ansökan märkt med ref nr 464 senast den 24:a mars 2017 till Registrator@smhi.se eller SMHI, 601 76 Norrköping. Ansökan skall innehålla ansökningsbrev, CV med publikationslista, och kontaktuppgifter till två referenser.

SMHI välkomnar alla kvalificerade sökande oberoende av kön, funktionshinder, sexuell läggning, trosuppfattning eller etnisk tillhörighet. SMHI informerar löpande om ärendets status på www.smhi.se

Rekryteringens status

Referensnummer: ref 464

Sista ansökningsdag: