Forskare klimatologi, ref nr 960

Vill du vara med om att utveckla morgondagens klimatmodeller? För att möta framtida möjligheter inom klimatmodellering söker Rossby Centre vid SMHIs forskningsavdelning en forskare i klimatologi. Vi erbjuder en stimulerande miljö med mycket externa kontakter och flexibla arbetsformer.

Du kommer att arbeta med att förbättra, validera och tillämpa högupplösta klimatmodeller med fokus på atmosfärsfysik och utbyte med markytan vid olika marktyper (vegetation, urbana områden etc.). Utmaningen är att vidareutveckla och förbättra parametriseringar som fungerar på olika meteorologiska skalor ända ner till konvektionstillåtande med syfte att bättre beskriva moln, strålning och nederbörd. Klimatmodellerna skall användas i första hand över södra Afrika i FRACTAL-projektet vilket leds från University of Cape Town. Arbetet i ett internationellt projekt ger utvecklingsmöjligheter, både inom och utanför SMHI.

Din profil

Vi söker dig som har forskarutbildning inom meteorologi eller närliggande naturvetenskapligt område och har detaljerade kunskaper i atmosfärsfysik eller fysikaliska kopplingar till andra jordsystemkomponenter. Du har erfarenhet i något eller helst några områden som rör moln- och strålningsparametrisering, växelverkan mellan mikrofysikaliska och dynamiska processer på mesoskalan, eller parametrisering av processer i det planetära gränsskiktet och processer relevanta för atmosfärens växelverkan med olika marktyper, vegetation eller hav.

Bland dina tekniska färdigheter ingår att arbeta i Linux/Unix-miljö samt goda programmeringskunskaper. Vi ser gärna att du har erfarenhet av FORTRAN, Python, Matlab, IDL och CDO. Erfarenhet av arbete med analys och enklare visualiseringssystem är meriterande. Du har goda kunskaper i engelska, både tal och skrift. Om du inte är svensktalande ska du ha en vilja att lära dig svenska. Erfarenhet av självständigt praktiskt utvecklingsarbete för meteorologiska modeller krävs och det är önskvärt med goda vetenskapliga publikationer inom arbetsområdet. Vi ser också gärna att du har postdoc-erfarenhet.

Du är en initiativrik och strukturerad person med problemlösande analysförmåga. Som person trivs du både med att arbeta självständigt som tillsammans med andra.

Tjänsten är en tidsbegränsad anställning med två år och med placering i Norrköping.

Vill du veta mer?

För mer information kontakta gärna Erik Kjellström, enhetschef för Rossby Centre eller personalspecialist Kristina Ebbeson. Fackliga representanter är för ST Ronald Scheirer och för SACO Lennart Robertson. Samtliga nås via telefon 011-495 8000 eller via e-post Fornamn.Efternamn@smhi.se.

Din ansökan

Välkommen med din ansökan märkt med ref nr 960 senast den 26 Maj 2017. Ansökan skickas via e-post till registrator@smhi.se eller per post till Registrator, SMHI, 601 76 Norrköping.

SMHI strävar efter mångfald där våra medarbetares bakgrund, erfarenhet, kunskaper och personlighet berikar verksamheten.

Rekryteringens status

Referensnummer: ref 960

Sista ansökningsdag:

Urval pågår: