SMHI söker Klimatmodellerare, ref.nr. 2169

Vill du vara med om att producera morgon­dagens kunskap om klimat och utveckla kvalificerat beslutsunderlag för samhälle och näringsliv? För att möta samhällets förvänt­ningar på klimat­scenarier utökar nu Rossby Centre vid SMHIs forskningsavdelning verk­samheten. Vi erbjuder en stimulerande miljö med mycket externa kontakter och flexibla arbetsformer.

Du kommer att arbeta med kvalificerad forskning och metodutveckling för analys och tillämpning av resultat från klimatmodeller och observationsdata. Fokus ligger på klimatprocesser, förbättring av klimatmodeller och klimatprediktion och handlar bland annat om metoder för initialisering av en global klimatmodell. Användningsområden är t ex kopplade klimatprocesser i atmosfären, havet och isen som knyter ihop Arktis med andra geografiska områden. Dokumentation av utvecklings- och analysarbetet i vetenskapliga publikationer och rapporter är därför en viktig del i arbetet liksom att medverka till att förklara resultat från forskningen för en vidare krets av användare.

Arbetet utförs delvis inom ramen för olika nationella och Europeiska projekt vilket innebär goda utvecklingsmöjligheter både självständigt och tillsammans med andra, bland annat inom olika SMHI-interna, nationella eller internationella nätverk. Detta innebär bland annat att initiera och driva externt finansierade forskningsprojekt.

Anställningen är tillsvidare med placering i Norrköping.

Din profil

Vi söker dig som har utbildning inom antingen meteorologi, oceanografi, klimatologi eller närliggande naturvetenskapligt område. Vi ser gärna att du har erfarenhet inom datavetenskap, beräkningsmatematik eller statistik. Vi förväntar oss att du som sökande har doktorerat och ser gärna att du har postdoktorserfarenhet.

Du har vana att arbeta med klimatmodeller inom Linux/Unix-miljö och goda programmeringskunskaper är ett krav. Erfarenhet av Fortran, Python eller CDO är meriterande. Erfarenhet av arbete med analys- och visualiseringssytem är meriterande liksom arbete med versionshantering och testning.

Goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift krävs. Kunskaper i svenska är en fördel och om kunskaper i svenska saknas efterlyses en vilja att snabbt lära sig svenska.

Vill Du veta mer?

Om du tycker detta låter intressant och vill veta mer, hör av dig till Erik Kjellström, enhetschef för Rossby Centre. Du kan också kontakta Anders Magnestrand, Personalavdelningen. Fackliga representanter är för SACO: Gustav Strandberg, och för ST: Torben Koenigk. Samtliga kan nås på telefon 011-495 8000 eller e-post Fornamn.Efternamn@smhi.se.

Din ansökan

Välkommen med din ansökan märkt med ref.nr 2169 senast den 31 december till SMHI, 601 76 Norrköping, eller registrator@smhi.se

SMHI välkomnar alla kvalificerade sökande oberoende av kön, funktionshinder, sexuell läggning, trosuppfattning eller etnisk tillhörighet.

SMHI informerar löpande om ärendets status på www.smhi.se

Rekryteringens status

Referensnummer: ref 2169

Sista ansökningsdag:

Tjänsten är tillsatt: