Forskare Data-assimilering, referens nr.1719

SMHIs forskningsavdelning består av runt 100 personer som arbetar med både internt och externt finansierade uppdrag. Vi arbetar normalt i projektform där ledorden är tillämpad forskning, kvalitetssäkring och långsiktighet. Arbetsmiljön präglas av flexibla arbetsformer, eget ansvar och personlig utveckling.

Enheten för meteorologisk forskning bedriver forskning och utveckling inom dynamiska prognosmodeller, assimilation av observationer och tillämpningar av prognosdata för Skandinavien och Europa. Gruppen består idag av 12 forskare. Mer om gruppens verksamhet hittar du på den här sidan.

Till enheten söker vi nu en forskare inom ämnesområdet meteorologi, eller relaterade ämnen, för att förstärka vår forskningsverksamhet inom atmosfärisk dataassimilering. Arbetet innefattar assimilering i vårt mesoskaliga modellsystem HARMONIE-AROME, som ska förbättra våra regionala omanalyser och de operationella väderprognoserna.

I tjänsten ingår även att bidra med modellkörningar, övervakning av analyskvalitet och data-analyser till rapporter. På sikt ser vi också att tjänsten bidrar till utvecklingen av framtida mer avancerade dataassimileringssystem med flödesberoende felstatistik.

Arbetet ger möjligheter till specialisering och utveckling av expertis inom olika områden i dataassimileringsmetodiken. Programsystemen är utvecklade i Fortran, R och Python och vi använder Linux på klusterdatorer. Utvecklingen kommer att ske i tätt samarbete med gruppens experter inom dataassimilering och omanalyser. Tjänsten innebär även vetenskaplig publicering, gemensam produktion i pågående projekt och upprättande/bibehållande av nationella/internationella nätverk.

Tjänsten är en tillsvidareanställning med placering i Norrköping.

Din profil

Vi söker en naturvetare/matematiker med meteorologisk inriktning. Tjänsten förutsätter kunskaper inom fysikaliska, matematiska och numeriska aspekter av komplexa fysikaliska system som NWP. Dessutom krävs erfarenhet och intresse av praktisk programmering och arbete med stora system och mycket data.

Vi lägger stor vikt vid att du är målinriktad och har ett metodiskt arbetssätt. Vi förväntar oss att du tar ansvar för att driva det egna arbetet framåt. Arbetet sker i nära samarbete med gruppen av modellerare på SMHI och med kollegor på andra institut, inom och utanför Europa, vilket innebär att det är viktigt att du kan skapa goda relationer och samarbeta med andra. Du har goda kunskaper i engelska, både i tal och i skrift. Om du inte är svensktalande ska du ha en vilja att lära dig, med mål att ha svenska som dagligt arbetsspråk inom ett år.

Vill du veta mer?

För mer information kontakta gärna enhetschef Heiner Körnich eller HR-specialist Susanne Gullmar. Fackliga representanter är för SACO Lennart Robertsson och för ST Torben Koenigk. Samtliga kan nås på tel. 011-495 8000 eller via e-post Fornamn.Efternamn@smhi.se.

Din ansökan

Välkommen med din ansökan märkt med ref nr 1719 senast den 20 oktober 2017 till Registrator@smhi.se eller per post till Registrator, SMHI, 601 76 Norrköping. Ansökan skall innehålla personligt brev, CV med publikationslista samt adresser till två referenser.

SMHI strävar efter mångfald där våra medarbetares bakgrund, erfarenhet, kunskaper och personlighet berikar verksamheten.

SMHI informerar löpande om ärendets status på www.smhi.se

Rekryteringens status

Referensnummer: ref 1719

Sista ansökningsdag:

Intervjuer pågår: