Forskningsnyheter

SMHIs forskare delar sina senaste forskningsrön på stor konferens i Wien

MeteorologiHydrologiOceanografiKlimat

Den 14 – 19 april deltar flera av SMHIs forskare i den årliga forskningskonferensen European Geosciences Union General Assembly (EGU) i Wien. I år medverkar myndighetens forskare med en lång rad föredrag och postrar.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Samhällsaktörer i samverkan för hållbar vattenförvaltning

Hydrologi

Forskningsprojektet Rättvist vatten syftar till att skapa samsyn i samhället kring en rättvis fördelning av vatten, idag och i framtiden. I ett första lärande innovationslabb samlade projektet drygt 20 aktörer från Motala ströms älvgrupp för att prata hållbar vattenförvaltning, samverkan och …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Forskare utvärderar funktion av grön infrastruktur i utveckling av ny stadsatlas

MeteorologiHydrologiKlimatSMHI Rossby Centre

Grön infrastruktur är en typ av naturbaserad lösning som används allt oftare i våra städer. I ett nytt projekt ska forskare från SMHI, SLU och Lunds universitet göra en utvärdering av hur grön infrastruktur kan vara effektivt mot både översvämning och värmestress – samtidigt. Resultatet ska …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Tydlig framtida ökning av högriskperioder för skogsbränder

Hydrologi

Högriskperioder för brandrisk i södra Sverige och Norrlands kustland väntas öka från mitten av århundradet. Det visar nya resultat från en klimatstudie som SMHI gjort på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Publicerad: Senast uppdaterad:

Fortsatt satsning ska hjälpa Etiopien att ta fram bättre tjänster inom väder, vatten och katastrofhantering

Hydrologi

På uppdrag av Sida ska SMHI under tre år arbeta för att stärka kapaciteten hos sina motsvarande myndigheter i Etiopien. Det handlar om att stötta utvecklingen av informationstjänster inom väder, vatten och katastrofhantering, till exempel varningstjänster. Med mer kunskap, bättre system …

Publicerad: Senast uppdaterad:

WMO: Globala utmaningar med vattnets kretslopp

Hydrologi

Det hydrologiska kretsloppet är på väg ur balans på grund av klimatförändringar och mänskliga aktiviteter, enligt en ny rapport från Meteorologiska världsorganisationen (WMO). Rapporten ger en omfattande analys av de globala vattenresurserna för år 2022 och SMHI har bland annat bidragit genom att …

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHI och DMI samarbetar med att utveckla varningssystem för översvämningar i Danmark

Hydrologi

Klimatförändringen leder till allt fler extrema väderhändelser, vilket har fått den danska regeringen att investera i ett prognos- och varningssystem för översvämningar. Danmarks metrologiska institut (DMI) leder arbetet och SMHI är en av flera partners som stöttar projektet.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Riksdagen vill lära sig mer om systemanalys och SMHIs vattenforskning

Hydrologi

– Samordningen kring vattnet i Sverige måste bli bättre för att det ska räcka till alla även i ett klimat i förändring. Det är politikerna som kan genomföra förbättringarna och jag hoppas att de tar den chansen, säger Berit Arheimer, professor i hydrologi på SMHI som är inbjuden att tala på …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Hydrologiprofessor inför historiskt FN-möte: ”Det behövs ett IPCC för vattenfrågor”

Hydrologi

Den 22 mars, på Världsvattendagen, startar FN:s stora vattenkonferens i New York. Berit Arheimer, professor i hydrologi vid SMHI, deltar.

"När det gäller vattenfrågor är gapet mellan forskning och dagens beslutade policys stort. För att stödja beslutsfattande att nå hållbarhetsmålen behövs en …

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHIs forskare undersöker: Hur påverkas vattenflödet och näringsämnen av återställda våtmarker?

Hydrologi

I en rad olika projekt restaureras utdikade våtmarker i Sverige. Det görs dels för att minska markens utsläpp av koldioxid, dels för ökad biologisk mångfald. Det finns också en förhoppning om att återställda våtmarker kan ha en dämpande effekt på extrema vattenflöden, och minska problem med …

Publicerad: Senast uppdaterad:
År
Månad
Alla ämnesområden