Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

23 oktober, 2015

Rekordstark kategori 5 – orkan mot Mexiko

Amerikanska National Hurricane Center (NHC) rapporterade på fredag morgon att den tropiska orkanen Patricia väster om Mexiko intensifierats till en rekordstark kategori 5 – orkan med en uppskattad medelvind under 1 minut på närmast ofattbara 90,2 m/s. Medelvinden är den högsta som uppskattats i någon tropisk orkan i östra Stilla havet. Som jämförelse hade orkanen Haiyan i november 2013 en maximalt uppskattad medelvind på 87,6 m/s.

Satellitbild över orkanen Patricia fredag den 23 oktober klockan 8.45 svensk tid. Källa: University of Wisconsin

Det centrala lufttrycket uppmättes till 880 hPa vilket är det lägsta lufttryck som observerats i östra Stilla havet och även det lägsta som över huvud taget observerats på västra halvklotet. Det tidigare rekordet för lägsta lufttryck på västra halvklotet hölls av atlantorkanen Wilma som i oktober 2005 hade ett minimilufttryck på 882 hPa. Det lägsta lufttryck som observerats i en tropisk orkan på jorden är 870 hPa vilket skedde i oktober 1979 då orkanen Tip härjade i västra Stilla havet. Tidigare rekordinnehavaren över lägsta lufttryck i östra Stilla havet var Linda som i september 1997 hade ett uppskattat minimilufttryck på 902 hPa.

Patricia kan nå Mexiko som en kategori 5 – orkan

Patricia väntas under sena fredagen nå land över Mexiko, då troligen fortfarande som en kategori 5 – orkan. Endast en gång tidigare, 1959, har en orkan nått land i östra Stilla havet som kategori 5. Den gången var det Mexiko som drabbades. Enligt NHC är det närmast ofattbart, men Patrica kan möjligen komma att intensifieras ytterligare(!) För de delar av Mexiko som kommer att drabbas av Patricias framfart är hotet en kraftig stormflod, ymnigt regn och de extrema vindarna. Enligt NHC kan orkanen komma att bli ”katastrofal” när den väl når land.

Prognoserad bana för orkanen Patricia utfärdad fredag den 23 oktober. Källa: National Hurricane Center.

Kategori 5 – orkaner och El Niño

I östra Stilla havet uppträder kategori 5 – orkaner nästan enbart under år med El Niño. Både Patricia och Linda (1997) är sprungna ur ett år med El Niño. Tillförlitlig statistik över tropiska cykloner på östra Stilla havet finns från 1971 och framåt. Inkluderar man även centrala Stilla havet så har det sedan 1971 förekommit 14 gånger att en orkan nått Saffir – Simpsonskalans högsta nivå, kategori 5.