Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

6 oktober, 2015

Hallå Kung Bore!

Kall luft från norr har de senaste dygnen rört sig allt längre söderut över landet. I norra Norrland har dygnsmedeltemperaturen i höglänta delar av fjällen legat på 0,0° eller lägre de senaste dygnen. Först ut att få meteorologisk vinter är föga oväntat högfjällsstationen Tarfala i Kebnekaisefjällen. Där har dygnsmedeltemperaturen de senaste fyra dygnen hållit sig på minussidan. Tisdagens värden är förvisso inte sammanställda men med tanke på att temperaturen i Tarfala legat rejält på minussidan fram till klockan 13 är det så gott som klart att dygnsmedeltemperaturen den 2-6 oktober hållit sig under 0,0° där. Därmed är SMHIs definition på den meteorologiska vintern uppfylld. Då vinterns ankomst räknas som det första av de fem dygnen anlände den med största sannolikhet till Tarfala den 2 oktober. Slutligt besked får vi först efter omkring klockan 20 då dygnets maximi- och minimitemperatur inrapporterats och dygnsmedeltemperaturen för tisdagen beräknats. Mattias som på tisdag kväll jobbar på prognosavdelningen lär kunna ge besked till alla nyfikna.

Kyligt väder kan göra att vintern avancerar längst i norr

Det kalla vädret i främst Norrland ser ut att fortsätta de närmaste dygnen vilket gör att fler stationer kan få meteorologisk vinter. Närmast på tur är Rensjön, Katterjåkk och högfjällsstationen Stekenjokk som båda nu haft tre dygn med vintertemperaturer och där även tisdagen ser ut att bjuda på en dygnsmedeltemperatur under noll. Därefter ser det ut att vara Karesuando och Naimakkas tur. Samtidigt råder fortfarande meteorologisk sommar i stora delar av Götaland, södra och östra Svealand samt södra Norrlandskusten medan resten av landet ännu har meteorologisk höst. Det kyliga vädret kommer de närmaste dagarna göra att årstidskartan kommer att förändras en hel del.

Säsongens första natt under -10°

Det högtrycksbetonade vädret i kombination med svaga vindar och snötäckt mark gav en ordentligt kall natt i norra Norrland. Allra kallast var det i Karesuando med -13,2°. Åtminstone sju stationer rapporterade en minimitemperatur på -10,0° eller lägre den gångna natten. Två stationer, Katterjåkk och Saarikoski, rapporterade på tisdagen ett mätbart snötäcke på 10 cm respektive 7 cm.