Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

2 oktober, 2015

Regnrekord i Gäddede – Värmerekord på Landsort

Ett intensivt lågtryck har under fredagen passerat nordligaste Sverige, och det har haft en hel del intressant väder i släptåg.

Väderläget klockan 08 den 2 oktober 2015

 

Regnigaste oktoberdagen på över 100 år i Gäddede

Söder om lågtrycket har det rått mycket kraftiga västvindar in mot fjällkedjan. Vid Stekenjokk har det noterats full orkan med medelvind på 35 m/s och byvindar på 43 m/s.

Västvindarna har även fört med sig mycket stora regnmängder, framför allt i Jämtlandsfjällen.

I Gäddede föll 47,6 mm från torsdag morgon till fredag morgon. Det är med god marginal nytt oktoberrekord i Gäddede för största dygnsnederbörd. Det tidigare rekordet var 33,2 mm den 21 oktober 1947. Mätningar i Gäddede startade 1905. Gäddede har även fått sin beskärda del av blåsvädret med västliga orkanbyar på 34 m/s under fredagsmorgonen.

Ytterligare två jämtländska stationer har fått över 40 mm det senaste dygnet. Det är Korsvattnet med 48,7 mm och Ankarvattnet med 40,5 mm. Även detta är oktoberrekord för dessa stationer, men de har inte så långa mätserier som Gäddede.

Värmerekord på Landsort

I södra Sverige har det däremot varit lite av brittsommar med strax över 20° i östra Småland.

Märkvärdigast har det dock varit vid Sörmlands- och Upplandskusten. Även om maximitemperaturerna inte kommit in ännu, så står det redan klart att åtminstone ett värmerekord för oktober är slaget.

  • Landsort har preliminärt haft 17,0°, vilket slår det tidigare oktoberrekordet på 16,9° från 1941. Mätningar i sin mest ursprungliga form startade på Landsort redan 1848, men mätningar med maximitermometer dröjde till 1928.
  • Svenska Högarna har preliminärt haft 16,5°. Där fattas bara en tiondels grad till rekordet på 16,6° från oktober 1908. Det är möjligt att det rekordet slås när maximitemperaturena kommer in klockan 20. Lyssna förslagsvis på väderrapporten i radions P1 klockan 21.50 i kväll för besked.

Längst i norr snöfall

Längst i norr har det varit en tredje vädertyp med säsongens första egentliga snöfall från Kiruna och norrut.