Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

1 oktober, 2015

Orkanen Joaquin drabbar Bahamas – hotar östra USA på sikt

Säsongens tionde tropiska storm på Atlanten, namngiven Joaquin, bildades under tisdagen nordost om Bahamas. Därefter har Joaquin intensifierats och amerikanska National Hurricane Center (NHC) uppgraderade under torsdag natt Joaquin till en ”major hurricane” av kategori 3 på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan. Orkanvarning är utfärdad för Bahamas där orkanen väntas passera under torsdagen. NHCs prognos pekar på att Joaquin kan komma att växa till en kategori 4 – orkan under det närmaste dygnet. Detta skulle i så fall innebära en medelvind under 1 minut på som mest omkring 60 m/s. För Bahamas del är de största hoten från orkanen förutom den kraftiga vinden en farlig stormflod som kan nå 2 m samt ymnigt regn som lokalt kan ge upp till 500 mm över centrala Bahamas. Regnet kan enligt NHC ge upphov till livshotande översvämningar.

Joaquin ett möjligt hot mot östra USA längre fram

Joaquin väntas under fredag och lördag röra sig norrut. Från lördag och framåt är prognosen osäker enligt NHC. Flera möjliga utfall finns hos vädermodellerna. En lösning som de flesta modellerna pekar på just nu är att Joaquin rör sig norrut och längs med över östra USA samtidigt som den försvagas till följd av lägre havsvattentemperaturer, torrare luft samt ökande vertikal vindskjuvning. Samtliga dessa faktorer är ogynnsamma för tropiska orkaner.

En annan möjlighet, som det europeiska vädercentret ECMWF indikerar, är att Joaquin styrs på en nordostlig bana och därmed helt missar USA. I samband med orkanen Sandys framfart i slutet av oktober 2012 var ECMWF det institut som lyckades bäst i prognoseringen.

Prognoserad bana för den tropiska orkanen Joaquin utfärdad den 1 oktober klockan 11 svensk tid. Klicka på bilden för förstoring. Källa: National Hurricane Center.