Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

14 september, 2015

Imponerande höga septembertemperaturer i norr – del 2

Här kommer en uppföljning av mitt förra inlägg från i fredags. Det visade sig att de för årstiden mycket höga temperaturer som noterades i norra Sverige i torsdags i många fall överträffades under fredagen den 11 september.

Och nu handlade det inte bara om de högsta temperaturerna för att vara så pass långt fram i september, utan under fredagen noterades nya värmerekord för hela september månad för ett par stationsserier.

Trots att vi i år har ett överflöd av värme globalt, så har det inte varit så mycket bevänt med extremvärme i Sverige. Jag vill mena att fredagens värme i nordligaste Norrland är det första exemplet i Sverige på för årstiden extremt höga temperaturer sedan den mycket tidiga vårvärmen den 8 mars.

  • Esrange uppmätte 24,3°, vilket är nytt rekord för mätserien Kiruna/Esrange med start 1898.
  • Gällivare hade 24,1°, vilket med en tiondels grad överträffade det tidigare septemberrekordet från 1920. Mätningar där startade 1897.

Nu är varken Kiruna/Esrange eller Gällivare exempel på några renodlat homogena stationsserier. Stationerna har flyttats under årens lopp och det är en del knåp att få ihop sammanhängande tidsserier.

Om vi exempelvis hade valt Kiruna flygplats som arvtagare till Kirunaserien, så hade flygplatsens 23,2° endast räckt till för den högsta septembertemperaturen i Kirunaserien sedan 1958.

Karesuando noterade i fredags med 23,1° sin högsta septembertemperatur sedan 1920, då det var 24,0° där. Men Karesuando hade vid den tiden ett sämre strålningsskydd kring termometrarna, varför det i fredags kanske skulle ha inneburit rekord även i Karesuando om mätbetingelserna varit likvärdiga över tid.

Detta är några exempel på svårigheter som man ofta stöter på när vi gör längre statistik över historiskt väder.

Nära att en meteorologisk milstolpe passerats i fredags.

Under sommaren var riktig värme en bristvara i nordligaste Sverige, men den 20-21 augusti var det i alla fall i allmänhet någon eller några grader högre temperaturer än i fredags. Stationen Tarfala (1150 möh) var dock bara 0,7° ifrån sitt högsta värde från augusti.

Om vi spekulerar i att Tarfala verkligen hade fått årets högsta temperatur så sent som den 11 september, så hade detta varit nytt svenskt rekord i sitt slag. Jönköping hade årets högsta temperatur den 10 september 1869.

Det är för övrigt mycket ovanligt att stationer får årshögsta så sent som i september. Senast var år 1983 då Säve utanför Göteborg hade sin högsta temperatur för året den 1 september.

Mäktigt högtryck

Det mäktiga högtryck som föregick höstvärmen var ovanligt kraftigt för att vara i september, dock var det inte något rekord.

Det högsta lufttrycket den här gången rapporterades från Hemavan flygplats med 1037,7 hPa natten till fredagen. Det är det högsta lufttrycket i september sedan 2008 då Sveg och Tännäs i Härjedalen hade 1038,0 hPa den 25 september.