Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

11 september, 2015

Imponerande höga septembertemperaturer i norr

Runt ett mäktigt högtryck över Skandinavien har det strömmat upp för årstiden mycket varm luft över i synnerhet västra och norra Norrland.

  • Varmast under torsdagen den 10 september var det i Älvdalen i norra Dalarna med 22,7°.
  • Men Kvikkjokk-Årrenjarka i Lapplandsfjällen var inte långt efter med 22,1°. Det är den högsta temperaturen så här långt fram i september sedan mätningar startade där 1917. Närmast kommer 21,8° den 8 september 2010 och 21,6° den 9 september 1971.
  • I Nikkaluokta uppmättes 21,1°. Även där var det rekord för att vara så sent som den 10 september. Men då ska man i ärlighetens namn säga att det var 22,5° den 9 september 1971, alltså bara ett dygn tidigare i september.
  • Om vi går lite längre söderut så finner vi att Gunnarn i södra Lappland noterade 21,5° under torsdagen. För att vara så sent som den 10 september så är det rekord för hela mätserien Gunnarn/Stensele med start redan 1860. Precis som för övriga stationer så har det dock varit ungefär jämförbara värden vid några andra tillfällen.

Prognos från ECMWF över temperaturen i 850 hPa-nivån (ca 1500 meter) fredagen den 11 september. I nordvästra Skandinavien är temperaturen drygt 10° i 850 hPa-nivån, vilket om det varit högsommar skulle ha inneburit drygt 25° i marknivå.

Även fredagen den 11 september ser ut att bli riktigt varm i norr, så kanske någon station där till och med förbättrar torsdagens noteringar.

När det gäller rekord för hela september månad så räcker dock de nu uppmätta värdena inte till om de ska jämföras med temperaturer under de första dygnen i september. Till exempel 2-4 september 1958 var det avgjort varmare än det varit nu.