Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

27 augusti, 2015

Stormen Erika möjligt hot mot Florida

Säsongens femte tropiska storm på Atlanten, namngiven Erika, bildades under måndagen. Erika har sedan dess rört sig snabbt på en västnordvästlig bana och enligt amerikanska National Hurricane Center (NHC) väntas Erika under det kommande dygnet passera Små Antillerna och Puerto Rico. Tropisk stormvarning är utfärdad för dessa områden. Därefter pekar det mesta på att Erika rör sig vidare mot Bahamas under söndagen för att sedan närma sig Florida i början av nästa vecka. Små förändringar i stormbanan under de kommande dagarna kan avgöra ifall Erika missar Florida eller om fler områden kan komma att drabbas av stormens framfart.

Intensitetsprognosen för Erika är osäker men det troligaste just nu är att Erika kommer att uppgraderas till en kategori 1 – orkan på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan när stormen närmar sig Florida i början av nästa vecka vad gäller intensiteten.

Prognoserad bana för den tropiska stormen Erika utfärdad torsdag den 27 augusti klockan 11 svensk tid. Källa: National Hurricane Center.

Senaste gången en tropisk orkan nådde Florida var för nästan 10 år sedan då Wilma i oktober 2005 drog in över delstaten som en kategori 3 – orkan. Imorgon fredag, den 28 augusti, är det för övrigt exakt 10 år sedan Katrina drog in över New Orleans.

Det primära hotet från Erika, kraftigt regn, är både en välsignelse och en förbannelse. Kraftigt regn på lokalt upp mot 200 mm väntas falla över Puerto Rico, Dominikanska Republiken samt de Små Antillerna fram till lördag. Regnet kan ge upphov till översvämningar och jordskred men är samtidigt mycket välkommet då områdena varit drabbade av torka.

Erika följs på National Hurricane Center.

Orkanen Ignacio möjligt hot mot Hawaii

I östra Stilla havet bildades säsongens tionde tropiska storm, namngiven Jimena, under torsdagen. Jimena väntas enligt NHC under de kommande dagarna snabbt intensifieras och bli en ”major hurricane” av kategori 4 framåt tisdag. Det mest intressanta i östra Stillahavet är dock orkanen Ignacio som i början av nästa vecka kan komma att utgöra ett hot mot Hawaii. Ignacio klassas av NHC i nuläget som en kategori 1 – orkan men kan under de närmaste två dygnen utvecklas till en ”major hurricane” av kategori 3 – styrka. Från söndag och framåt ser både de atmosfäriska och oceanografiska förhållandena mer ogynnsamma ut för Ignacio och en försvagning är då att vänta. Det troligaste just nu är att Ignacio kommer att ha nedgraderats till en kategori 1 – orkan när den närmar sig Hawaii under sena måndagen lokal tid.

Prognoserad bana för den tropiska orkanen Ignacio utfärdad torsdag förmiddag den 27 augusti. Källa: National Hurricane Center.

Väster om Hawaii finns ytterligare en tropisk storm, namngiven Kilo som kortvarigt nådde tropisk stormstyrka den 21 augusti. Sedan dess har Kilo varit ett tropiskt lågtryck men har nu åter uppgraderats till tropisk storm. Det enda landområde som möjligen kan påverkas av Kilo är den obebodda Johnstonatollen. I början av nästa vecka kan Kilo komma att uppgraderas till en orkan enligt Central Pacific Hurricane Center (CPHC).

Ignacio och Jimena följs precis som Erika av National Hurricane Center medan Kilo följs av Central Pacific Hurricane Center.