Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

26 juli, 2015

Blött veckoslut i Sverige, men det hade kunnat vara värre.

I skrivande stund ligger det för årstiden rätt djupa lågtrycket centrerat över Svealand med huvuddelen av regnet över södra och mellersta Norrland.

Väderläget klockan 14 den 26 juli 2015

När regnet under lördagsdygnet främst låg över södra Sverige så uppmättes på 24 timmar som mest 35 mm i Mollsjönäs i Västergötland och i Onsala i Halland. Malmö fick 33 mm, varav 18 mm på en kvart mellan klockan 19.30 och 19.45 på lördagskvällen i samband med åskskurar.

Även om detta långtifrån är några rekordmängder, så blir det ändå ofantliga mängder vatten totalt över Sveriges yta som framgår av Johans inlägg.

Det lägsta lufttrycket hittills över svenskt område är 991,5 hPa i Kloten i Västmanland klockan 16 på söndagseftermiddagen. Vi behöver dock bara gå tillbaka till det lågtryck som passerade över södra Norrland den 8 juli i år för att finna aningen lägre lufttryck för en julimånad.

I Sydsverige får vi däremot gå fyra år tillbaka för att finna ett djupare lågtryck i juli. I exempelvis Helsingborg var lufttrycket 995,2 hPa natten mot söndag, vilket är det lägsta i juli där sedan 23 juli 2011.

Det absolut lägsta lufttrycket i Sverige 977,1 hPa uppmättes i Ulricehamn den 9 juli 1931 i samband med den så kallade ‘juliorkanen’. Detta oväder upplevde för övrigt historikern Hans Villius i sin barndoms Kalmar, vilket han berättat om i ett TV-program.

I går gav lågtrycket, som i Tyskland fick namnet Zeljko, mycket kraftiga vindbyar vid den holländska Nordsjökusten. Stationen Ijmond hade full storm i medelvind med 26 m/s och orkanbyar på 33 m/s. Den närliggande stationen Ijmuiden var inte långt efter med 25 m/s i medelvind och vindbyar på 32 m/s. Enligt den holländska vädertjänsten är det första gången på 15 år som man där haft en fullvärdig storm i juli månad.

Väderläget klockan 14 den 25 juli 2015