Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

18 juni, 2015

Kylig och ostadig midsommarhelg

Midsommarhelgen är för många en av årets viktigaste högtider och förväntningarna ofta höga på att kunna äta och dricka gott utomhus samt dansa kring midsommarstången. För att kunna sitta ute är vädret en viktig ingrediens för många. Förra årets midsommarhelg var ur vädersynpunkt för de flesta närmast urusel med ostadigt och mycket kyligt väder. I Stockholm var midsommaraftonen den näst kallaste som observerats under perioden 1951-2014. Bara 1987 var ännu kyligare. I Östersund var den tredje kallaste midsommaraftonen på 150 år efter 1939 och 1923.

Sedan 1991 har midsommarvädret dominerats av kyligt väder. De riktigt varma midsommaraftnarna har varit lätträknade. I Östersund har maximitemperaturen under midsommaraftonen bara i en handfull fall orkat över 20°. Senaste gången Östersund hade en högsommarvarm midsommarafton (≥25,0°) var 1975.

Väderprognosen för midsommar 2015!

Årets upplaga av midsommarhelgen ser vädermässigt ut att bli en ganska trist historia i Götaland medan norra Norrlands kustland kan se fram mot rätt hyfsat väder. Temperaturmässigt blir det inte heller mycket att hurra för med som bäst lokalt över 20° någonstans i landet.

Torsdag den 18 juni

Ett lågtryck ligger idag, torsdag, parkerat över södra Svealand med regn och skurar på många håll och bara 10-15°. I norra Norrland är det växlande molnighet och uppehåll på många håll även om lokala regnskurar kan förekomma. Temperaturer från kring 15° den östra delen en bit från kusten till bara omkring 5° i fjällen. Under kvällen väntas molnen sjunka ihop och natten till midsommarafton bli klar och kylig i norra Norrland med lokal frost. I söder fortsätter lågtrycket att dominera.

Midsommarafton – solchanser längs norra Norrlandskusten

Under dagen på midsommarafton väntas mycket ostadigt väder i Götaland och Svealand och temperaturer som bara orkar upp i 11-15°. I norra Svealand liksom sydligaste Norrland väntas mycket moln samt lokalt lätt regn och omkring 15°. I resten av Norrland väntas mest molnigt väder, någon lokal skur. De bästa solchanserna återfinns längs norra Norrlandskusten och Lapplandsfjällen. Temperaturerna i Norrland blir allmänt 13-18°. Lokalt kan det bli 20° i östra Jämtland samt västra Ångermanland. Vid kusten och nordvästra Norrland kyligare med 9-14°. I fjällen inte mer än 5-10°. Under midsommaraftonens kväll sjunker molnen i Norrland ihop och i den ljusa sommarnatten kan man nog kunna njuta av en vacker kväll. Frågan är dock hur mycket mygg som vill göra en sällskap.

Midsommardagen – skurbetonat

I södra Sverige fortsätter det ostadiga vädret med hög skuraktivitet och man får nog räkna med att skurarna dyker upp i parti och minut, särskilt i de inre delarna av Götaland. Det ostadiga vädret ser ut att sprida sig upp till Norrland. Dock väntas betydligt färre skurar där jämfört med i södra Sverige. Det bästa vädret ser norra Norrlandskusten ut att få och där finns även chans till lite sol Temperaturerna väntas på de flesta håll i landet ligga mellan 13-17°. I fjällen 6-11° grader.

Söndag – fortsatt skurväder

Det skurbetonade vädret fortsätter även under söndagen med störst risk för att bli blöt i Götaland och södra Svealand. Det bästa vädret under söndagen ser Norrlandskusten ut att få med vissa solchanser och uppehållsväder. Temperaturerna väntas i allmänhet ligga på 14-19° i större delen av landet. I fjällen och kustområdena kyligare och runt 10°.

Söndagen markerar inte bara slutet på midsommarhelgen utan är även årets längsta dag. Klockan 18.38 infaller sommarsolståndet. Därefter börjar vi sakta åter att gå mot mörkare tider.

Det ostadiga vädret ser ut att fortsätta även i inledningen av nästa vecka. Någon riktig sommarvärme finns än så länge inte i sikte.

Glad midsommar alla läsare!:)