Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

16 juni, 2015

Stormen Bill mot Texas, orkanen Carlos stryker Mexiko

Säsongens andra tropiska storm, namngiven Bill, bildades under måndagen i den Mexikanska Golfen. Stormen väntas under tisdag eftermiddag nå land i Texas och sedan fortsätta norrut i försvagat skick under de följande två dygnen. Det primära hotet från Bill är de kraftiga regnen som kan ge upphov till översvämningar och jordskred. Med tanke på att Texas men även Oklahoma båda hade en rekordblöt majmånad ökar sannolikheten för översvämningar. Enligt amerikanska National Hurricane Center (NHC) väntas det falla 100-200 mm i de östra delarna av Texas och Oklahoma i samband med att Bill passerar. Lokalt kan det falla upp till 300 mm i östra Texas.

Prognoserad bana för den tropiska stormen Bill. Källa: National Hurricane Center.

Kategori 1 – orkanen Carlos stryker Mexiko

I östra Stilla havet har inledningen av orkansäsongen 2015 varit synnerligen aktiv. I torsdags, den 11 juni bildades säsongens tredje tropiska storm, namngiven Carlos. Sedan dess har Carlos rört sig mycket nära Mexiko men stannat precis utanför över öppet vatten. Prognosen för Carlos är att den fortsätter att röra sig på en nära nog kustparallell bana under långsam försvagning de närmaste dygnen. Även om Carlos väntas hålla sig ute öppet vatten kan det enligt NHC falla upp till 150 mm, lokalt 250 mm fram till torsdag morgon i de kustnära trakterna av Mexiko. Detta kan ge upphov till livshotande översvämningar och jordskred, särskilt i bergigare områden.

Prognoserad bana för den tropiska orkanen Carlos. Källa: National Hurricane Center.

Rekordtidig Blanca nådde Baja California rekordtidigt

Rubriken kan kanske verka förvirrande men blir förståelig. Den 2 juni nådde den tropiska stormen Blanca orkanstyrka i östra Stilla havet och den 3 juni uppgraderades den till en ”major hurricane”, kategori 4. Därmed slogs rekord både för tidigaste förekomst av säsongens andra tropiska orkan och säsongens andra ”major hurricane” (kategori 3-5 på Saffir – Simpsonskalan). De gamla rekorden var från 5 juni 1990 när Boris blev en orkan medan orkanen Cristina nådde status som en ”major hurricane” den 12 juni 2014.

Den 8 juni nådde stormen Blanca den södra delen av den mexikanska halvön Baja California som en tropisk storm. Det har inte hänt tidigare att en tropisk cyklon av minst tropisk stormstyrka (minst 17,5 m/s) drabbat Baja California så tidigt på säsongen sedan statistik över tropiska cykloner inleddes i östra Stilla havet 1949. Det tidigare rekorddatumet var den 8 juli och inträffade 1993 när stormen Calvin nådde land söder om La Paz. Den 14 juni 1958 berördes den sydligaste delen av Baja California av en tropisk orkan av kategori 1 men denna drog inte in över land vilket både Blanca och Calvin gjorde.

På så sätt var Blanca rekordtidig och nådde Baja California rekordtidigt!