Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

27 april, 2015

Engelbrektsnatten – Årets första ”ljusa” natt i Norrköping

Natten mot den 27 april (Engelbrektsdagen) var den första för i år då solen inte sjönk lägre än 18° under horisonten i Norrköping. Då brukar man anse att det inte blir riktigt mörkt, även om det i ärlighetens namn kan vara svårt att med blotta ögat uppfatta något ljus vid den norra horisonten om solen står lägre än 14-15° under horisonten.

Våra kollegor på den danska vädertjänsten brukar varje år uppmärksamma detta fenomen ”De lyse nætter” när solen med början i Skagen på nordligaste Jylland från och med den 29 april inte sjunker lägre än 18° under horisonten.

I Sverige börjar de ”ljusa nätternas” segertåg ner över landet den 29 mars vid Treriksröset och har nått ner till Smygehuk i sydligaste Skåne den 7 maj.

Datumen kan variera +/- 1 dygn beroende på vilket år det är i skottårscykeln.

De långa skuggornas tid är förbi

Här i Norrköping inträffar en annan sak den 27 april. Detta är nämligen den första dagen för året då solen mitt på dagen når 45° över horisonten. Då blir skuggan lika lång eller kortare än kroppslängden, och det brukar användas som tumregel för när det är dags att börja tänka på att inte överexponera sig för solljuset (sola säkert).

I sydligaste Skåne nådde solen 45° över horisonten redan den 17 april medan det dröjer till den 9 juni i Kiruna. I våra nordligaste bosättningar norr om Karesuando når inte solen över 45° mitt på dagen ens vid midsommartid.

Astronomiskt sammanträffande

Det är inte alls någon generell regel att den första ljusa natten föregås eller följs av den första dagen med solhöjd över 45°. Det gäller endast i Norrköping och andra orter inom ett rätt smalt band runt latitud 58,5°.