Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

24 april, 2015

Västerås tidigaste sommar på 51 år

I torsdags kväll stod det klart att fem stationer, Göteborg, Torpabron (Västergötland), Örebro, Eskilstuna och Västerås, fick meteorologisk sommar från den 19 april. SMHIs definition på meteorologisk sommar är att dygnsmedeltemperaturen skall vara 10,0° eller mer under fem konsekutiva dygn i följd vilket de nämnda stationerna haft den 19-23 april. Sommarens ankomstdatum räknas som det första av de fem dygnen vilket i det här fallet var den 19 april. Enligt den senaste prognosen väntas april avslutas med kyligt väder . Detta ändrar inte faktumet att sommaren har kommit för att stanna i Göteborg, Örebro, Västerås, Eskilstuna och Torpabron. När en årstid väl uppfyllt gängse definition återtas den inte även om det därefter blir kallare eller varmare.

Västerås tidigaste sommar på 51 år

I både Göteborg och Örebro räcker det med att gå tillbaka till 2011 för att finna ett tidigare ankomstdatum för sommaren. I Västerås däremot får man gå tillbaka till 1964 för att finna ett tidigare ankomstdatum för sommaren. Den gången kom sommaren där den 17 april. I Eskilstuna har mätningarna haft avbrott varför det inte går att säga något definitivt hur årets ankomstdatum den 19 april står sig i ett historiskt perspektiv.

Just nu har vi tre årstider i landet. Vinter i Norrlandsfjällen, sommar på fem stationer och vår i resten av landet. Klicka på figuren för större bild. Källa: SMHI.

Tre årstider i landet nu

Samtidigt som den meteorologiska sommaren nu anlänt har vi fortfarande vinter i Norrlandsfjällen medan övriga delen av landet har vår. Med tanke på att prognosen pekar på kyligt och ostadigt väder den närmaste veckan kan det nog dröja innan både vintern retirerar och sommaren avancerar. Det är dock fullt normalt att våren anländer till fjällvärlden i början på maj. Vintern, våren och sommaren följer ni på årstidskartan!

Trevlig helg alla läsare!:)