Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

15 april, 2015

Vågade moln

På morgonen häromdagen satt jag och en kollega på en kafferast och spanande ut genom fönstret. Våra blickar fastnade på ett antal lågt liggande molntussar som snabbt drog fram på himlen med tydliga vågformationer. Jag tog fram mobilkameran och fångade följande sekvens av bilder:

En bildsekvens med moln formade av Kelvin-Helmholtz-vågor.

En bildsekvens med moln formade av Kelvin-Helmholtz-vågor tagen utanför SMHI i måndags 13/4.  Tiden mellan första och sista bilden är ca 1 min.

Vågorna som avspeglas i molnen är förmodligen bildade av en så kallad Kelvin-Helmholtz instabilitet. Denna typ av vågor uppstår i gränsen mellan två olika luftskikt i atmosfären där det undre skiktet, med högre densitet, rör sig långsammare än det övre skiktet, med lägre densitet. Tidigare i år fotograferade jag samma fenomen på väg hem från jobbet, se bild nedan.

Kelvin-Helmholtz-vågor över Norrköping 30 januari 2015.

Kelvin-Helmholtz-vågor över Norrköping 30 januari 2015.