Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

9 april, 2015

Norrsken i natt

Då var det dags igen. Sent ikväll och i natt har man på nytt chansen att få se norrsken även längre söderut i landet, åtminstone ner över Svealand. Anledningen till detta är att solen för ett par dagar sedan hade en ökad aktivitet och solvinden som då genererades sent ikväll når fram till jorden och väntas generera en geomagnetisk storm som motsvarar ett Kp-indexvärde på 5. Bilden nedan visar en ungefärlig utbredning för norrskenet söderut vid olika Kp-värden och som vi ser ger Kp 5 möjlighet att se norrsken åtminstone ner över Svealand. (Klicka på bilden för att få den större.)

Bild som visar ungefärlig utbredning söderut för norrsken vid olika Kp-värden.

En grundförutsättning för att kunna se norrskenet är ju också att inga moln är i vägen. Så hur ser då prognosen ut för kommande natt.

För Svealand och sydligaste Norrland är prognosen svårbedömd. Det kommer vara lite varierande molnighet med främst höga slöjmoln som på sina håll är såpass täta att det ej går att se norrskenet. Generellt sett är chansen bättre i de östra delarna.

För mellersta Norrland är det främst under sena kvällen man har chansen att få se norrskenet men även här kommer det vara en hel del höga slöjmoln som kan vara för täta tyvärr. Kustlandskapen här bäst chans. Närmare fjällen är det molnigt och under natten rör sig ett snöfallsområde norrut över i stort sett hela området.

För Norrbotten och norra Lappland ser prognosen god ut under senare delen av natten med klara områden, även om man här paradoxalt nog kanske får vända blicken söderut på natthimlen för att hitta norrskenet. Tidigare, under sena kväll och inledningen av natten så finns det moln och lokalt lätt nederbörd som långsamt rör sig bort åt nordost.