Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

8 april, 2015

Två nya ”Centennial Stations” under år 2015

För några år sedan lanserade WMO (meteorologiska världsorganisationen) begreppet Centennial Stations. Även om det ännu inte är fullt ut formaliserat så syftar begreppet på klimatologiska stationer som pågått i 100 år eller mer.

I ett blogginlägg förra året beskrev jag tre nya stationer som sällat sig till den vördnadsvärda skaran under år 2014. Nu är det dags för en uppdatering med ytterligare två stationer, det vill säga stationer som startade år 1915 och som fortfarande är i drift.

Det är dels Skövde där det mätts temperatur och nederbörd sedan 1915. Stationen ligger numera vid Räddningstjänstens lokaler.

Stationen i Skövde en solig aprildag år 2013.

 

Den andra stationen är Grönliden i Västerbotten (cirka 3 mil väster om Skellefteå), där man observerat nederbörd sedan 1915. Bland märkliga väderhändelser under denna långa tid kan nämnas det extrema snöfallet över mellersta Norrland den 2-5 juni 1932. Vid det tillfället fick Grönliden 70 cm snö på bara ett par dygn, trots att man kommit in i juni månad.

Vy över Grönliden i maj 2014. Nederbördsmätaren är placerad bakom boningshuset på bilden.

 

Vissa stationer försvinner

Men medaljen har även en baksida. Under det senaste året har tre så kallade ”Centennial Stations” upphört (förhoppningsvis endast temporärt). Det är Porjus i Lappland, Fagerheden i Norrbotten och Flahult i Småland.