Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

3 april, 2015

Aprilväder fångat på bild

Om inte alla så i alla fall väldigt många känner igen uttrycket ”aprilväder” och har nog även en hyfsad känsla för vad vi som meteorologer avser med uttrycket. Kalla nätter, årets första stackmoln som växer till och ger byar av såväl regn, snö och hagel men där emellan även en vårsol som värmer upp vindskyddade uteplatser till säsongens första barbenta utomhusfika.

Långfredagen i södra Sverige har innehållit de flesta av dess ingredienser och avspeglas till stor del av den vackra satellitbild som finns här nedan. (Klicka på bilden för att få den större.)

Satellitbild från kl. 14:25 på långfredagen.

Efter en klar och kall natt så har stackmolnen vuxit till sig under dagens lopp över södra halvan av landet. Notera att den nordliga-nordvästliga luftström som just nu finns över Sverige tydligt syns på satellitbilden. Detta i form av klara områden över bland annat Västkusten, norra Uppland och söder om Vänern, där luften i dessa områden kyls av från det kalla vattnet och hämmar molnbildning.