Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

1 april, 2015

Vädret i påsk – ett aprilskämt?

Norra Europa befinner sig i en kall luftmassa som ger typiskt aprilväder med byar av både snö och regn på flera håll och i norra Tyskland förekommer en hel del åska idag. Det finns även klara områden med stora temperaturskillnader mellan natt och dag nu när solen värmer allt mer. På sina håll kan skillnaden vara så stor som 25 grader. Just nu är det t.ex. hela 23 grader varmare i Storbo, i nordligaste Dalarna, än vad man hade i morse. Detta är dock inget skämt utan ligger inom ramen för vad som anses vara normalt för årstiden.

Ett par olika lågtryck har det senaste dygnet berört Sverige men det ena har vi lurat iväg bort över Baltikum och det andra som gett rätt mycket snö i nordligaste Sverige senaste dagarna är på väg att dra bort även det. Bilden nedan visar väderläget från klockan 8 i morse. (Klicka på bilden för att se den större.)

Analys av väderläget klockan 08, på morgonen 1 april.

Som bilden ovan visar så befinner sig Skandinavien just nu i ett omfattande lågtrycksområde och sydväst om Brittiska öarna finns ett högtryck som i nästa vecka ser ut att växa in över åtminstone södra Sverige. Mellan dessa båda trycksystem strömmar kall luft ner över norra Europa med kraftiga nordvästliga vindar och genererar typiskt aprilväder med en hel del byar av både regn och snö. På sina håll även hagel och åska. De olika luftmassorna syns tydligt på satellitbilden nedan. (Klicka på bilden för att få den större.)

Satellitbild från klockan 13:45 1 april. I norden och Baltikum finns även radarekon med och de röda "bollarna" är blixturladdningar under den senaste timmen.

En satellitbild med mycket information

Några saker som är intressanta att notera i ovanstående satellitbild. För det första syns den nederbörd som hör ihop med de två lågtryck över Baltikum respektive nordligaste Sverige som jag tidigare pratat om i form av grön-gula radarekon. Vidare ser vi att Iberiska halvön berörs av högtrycket som ger soligt, stabilt och för årstiden mycket varmt väder. Flera värmerekord har slagits i södra Spanien. Cordoba hade t.ex. igår 33 grader.

Mellan dessa system ser vi hur den kalla luftmassan strömmar ner över Nordsjön och vidare ner mot Alperna. Detta syns tydligt tack vare den stora mängd konvektiva moln som ger upphov till den plottriga molnbild som satellitbilden uppvisar. Vi ser även att det förekommer en hel del åska över främst norra Tyskland.

En sista mycket intressant notering som jag tänkte ta upp är att man via denna satellitbild kan se vilken barriär som Alperna innebär för kalluftens utbredning. Den orkar helt enkelt inte ta sig över och förbi bergskedjan (åtminstone inte i någon större utsträckning). Detta bekräftas även när man tar en titt på temperaturerna i området. Norr om Alperna är det mycket konvektiva moln ihop med byar av både snö och regn och endast enstaka plusgrader. När luften försöker ta sig över bergen så kyls den av än mer och fäller ut nederbörd och torkar då samtidigt ur. Detta ger upphov till så kallad föhn och den luft som trots allt lyckats ta sig över bergen är nu istället torr och klar och värms upp ordentligt. Flera stationer i norra Italien har just nu 17-20 grader.

Påskprognos

Nog om dagens väder. Hur ser då prognoserna ut inför påskhelgen. Vi ser ut att ligga kvar i den kalla luften och får således räkna med liknande väder kommande dagarna med kalla och på många håll klara nätter med minusgrader även långt ner i Götaland. På dagarna växer det till en del stackmoln som ger ifrån sig lokala byar av både regn och snö trots plusgrader på de flesta håll. Som mest upp mot 10 grader med solens hjälp.

Lågtrycket över Baltikum ligger kvar och snurrar vilket gör att de östra landskapen tidvis kan beröras av mer moln och även nederbörd. De bästa solchanserna således i landets västra delar.

Högtrycket kryper närmare

I nästa vecka ska ett antal lågtryck passera norr om Skandinavien med ostadigt och tidvis blåsigt väder i norra Sverige. I söder närmar sig högtrycket allt mer för varje dag som går och stabiliserar vädret efterhand. Fram mot nästa veckoslut verkar större delen av landet få högtrycksbetonat väder med mycket sol och temperaturerna börjar åter stiga över 10 grader i södra Sverige.

 

GLAD PÅSK!