Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

18 mars, 2015

Kraftigt norrsken

Gårdagskvällens och nattens kraftiga norrsken som kunde ses ända ner på kontinenten fångades på bild runt om i landet. Det fångades även på satellitbild och nedan kan man studera en sådan bild från omkring midnatt. Den är registrerad med ett instrument som är extra känsligt för visuellt ljus. Det gula svepande mönstret representerar norrsken och städer kan man se som gula prickar.

Satellitbild från midnatt, den gågna natten.

 

Norrsken är vanligt förekommande i nordligaste Sverige men att man kan se det så långt söder ut som den gångna natten är ovanligt. Att detta kunde ske berodde på en kraftig geomagnetisk storm. Dessa geomagnetiska stormar uppstår när solvinden, som i detta fall var extra stark, interagerar med jordens magnetfält.

För några dagar sedan, kring 15 mars var solens aktivitet stor och nattens geomagnetiska storm kan härledas till solvindar som genererades vid detta tillfälle.

Styrkan på geomagnetiska stormar representeras av ett Kp-index. Indexet går mellan 0 till 9 där ett nollvärde betyder att det är väldigt lite aktivitet och nio är extrem geomagnetisk storm. Igår eftermiddag och nu under natten var värdet under perioder upp i 8 Kp vilket motsvarar svår geomagnetisk storm. Bilden nedan visar grovt var norrsken förkommer vid olika Kp-värden.

Bild som visar ungefärlig utbredning av norrsken vid olika Kp-värden.

 

Om ni har tagit fina bilder på norrsken eller andra väderrelaterade bilder så får ni gärna skicka in dem till oss, med förbehållet att de kan komma att publiceras här på bloggen. Adressen är vaderleken@smhi.se