Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

17 mars, 2015

Högsta lufttrycket i mars månad på nästan 20 år

Efter en tämligen lågtrycksbetonad inledning av det här året så har vi nu under mars äntligen haft en mer högtrycksbetonad period.

Det har varit fråga om ett mäktigt högtryck. Över svenskt område var lufttrycket i allmänhet som högst den 15-16 med ett allra högsta värde på 1049,8 hPa vid Vilhelmina flygplats klockan 02 natten mot söndag den 15 mars.

Väderläget över Nordeuropa klockan 01 den 15 mars 2015

Detta är det högsta rapporterade lufttrycket i Sverige i mars månad sedan den 13 mars 1996 då samma station hade 1050,5 hPa.

Till det svenska marsrekordet fattas dock en hel del. Det lyder på 1055,7 hPa och rapporterades från Överkalix-Svartbyn i Norrbotten den 1 mars 1971.
Svenska lufttrycksrekord

De senaste dygnen har högtrycket haft sina centrala delar öster om Sverige och lufttrycket har stigit ytterligare. Den finska stationen Lappeenranta Hiekkapakka hade 1055,1 hPa klockan 10 på måndagsförmiddagen. I och för sig rapporterades hela 1055,8 hPa från norska Finsevatn under söndagsmorgonen, men eftersom den stationen ligger 1 210 meter över havet så blir det alltid en viss osäkerhet när man försöker korrigera lufttrycket att motsvara havets nivå.

Märker man av så här höga lufttryck?

Att det råder högtrycksväder kan man indirekt sluta sig till genom att det oftast är svaga vindar och torrt väder. Men för att avgöra om det är 1020, 1030, 1040 eller 1050 hPa måste man ha instrument. Det kan säkert finnas någon som anser sig ha egenskapen att känna av det verkliga lufttrycket, men personligen är jag tveksam.