Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

9 mars, 2015

De högsta uppmätta temperaturerna så tidigt på säsongen

I mitt förra blogginlägg förutspådde jag ett mycket varmt Vasalopp, men knappast det allra varmaste. med facit i hand kan vi konstatera att detta besannades. En maximitemperatur på 8,5° i Mora gör söndagens Vasalopp till det varmaste sedan 1959, och det fjärde varmaste i historien.

I östra Götaland och östra Svealand var förhållandena ännu märkligare.
Oskarshamn toppade med hela 18,7° och det finns inget känt fall med så höga temperaturer i Sverige så tidigt på säsongen. Det närmaste vi kommer är 18,0° som uppmättes i Västervik och Oskarshamn den 9 mars 1961.

Allra märkligast var nog den tidiga vårvärme som rådde i östra Svealand. Där toppade Svanberga i Roslagen med 16,6° och Stockholms observatorium hade 15,8°.

I Stockholm finns mätningar sedan 1756 och under hela denna period har det aldrig varit så varmt så tidigt på säsongen. I och för sig finns mätningar med maximitermometer först från och med 1859, men utifrån de avläsningar som gjordes tre gånger per dygn så finns det ingen rimlig rekordkandidat under de första hundra åren.

Det har bara hänt fyra gånger tidigare att det varit så här varmt i Stockholm i mars månad överhuvudtaget. I alla de tidigare fyra fallen har det handlat om andra halvan av mars. Det tidigaste datum med lika höga temperaturer som i söndags var den 19 mars 1990, då det också var 15,8°