Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

3 mars, 2015

Blir det värmerekord för Vasaloppet på söndag?

Prognoserna pekar på mycket milt väder på söndag. Där Vasaloppsspåren drar fram ligger den prognoserade temperaturen runt 7°, men om det skulle vilja sig och bli upp mot 10° så dyker säkert frågan upp hur varmt det har varit som mest under ett Vasalopp tidigare.

Nu kanske vän av ordning menar att jämförelser med tidigare år haltar eftersom det unika sker i år att Vasaloppet körs andra söndagen i mars i stället för som alltid den första söndagen i mars. Men så unikt är faktiskt inte detta historiskt. I och för sig har samtliga Vasalopp sedan 1948 med bara något enstaka undantag gått av stapeln den första söndagen i mars. Men tidigare kunde datumet för Vasaloppet variera mer i tiden. Sett över hela tävlingens historia så har Vasaloppet körts den 19 februari som tidigast och den 19 mars som senast.

Vasaloppet går ju när det går och väderstatistiken måste baseras på det faktiska tävlingsdatumet. Lämpligt utgångspunkt för statistiken är tävlingsdygnets högsta temperatur i Mora, som får representera förhållandena vid målgången. Tyvärr finns inte temperaturmätningar från Mora förrän 1938, så för de tidigaste åren 1922-1937 har jag varit tvungen att fuska lite grann och ta värdena från Malung. Detsamma gäller åren 1952 och 1995.

Efter denna reservation är vi framme vid lite statistik över Vasaloppsvädret genom tiderna.

Under de sammanlagt 90 Vasalopp som avgjorts sedan 1922 (vid tre tillfällen inställdes loppet) har maximitemperaturen under Vasaloppsdygnet varit noll eller däröver 52 gånger, alltså i drygt hälften av fallen. Ofta har dock plusgraderna varit begränsade i både tid och rum.

Men två Vasalopp sticker ut ordentligt med tvåsiffriga värmegrader. När Sune Larsson från Oxberg vann loppet 1959 nådde kvicksilvret som mest 12° i Mora. Likartade förhållanden rådde då Verner Lundström från Arvidsjaur segrade år 1930.

De fem ”varmaste” Vasaloppen (avseende dygnets maximitemperatur)

  1. 12,0° 1959
  2. 11,1° 1930 (värdet hämtat från Malung)
  3. 9,0° 1950
  4. 8,0° 1971
  5. 8,0° 1938

Det här seklet är det Vasaloppet 2004 som toppar med 7,2° som högst.

De fem ”kallaste” Vasaloppen (avseende dygnets maximitemperatur)

  1. -9,5° 1987
  2. -8,0° 2006
  3. -8,0° 1942
  4. -8,0° 1935 (värdet hämtat från Malung)
  5. -8,0° 1924 (värdet hämtat från Malung)

Det har naturligtvis ibland varit betydligt lägre temperaturer vid starten i Berga by under morgontimmarna. Vasaloppsspåret stryker också förbi en del beryktade köldhål längs vägen. Till exempel Tennänget mellan Mångsbodarna och Evertsberg. Där har dock SMHI aldrig haft några officiella mätningar.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vi måste få dagstemperaturer på drygt 12 plusgrader på söndag för att det ska vara fråga om värmerekord för Vasaloppet, och det är något som prognoserna inte pekat på hittills.