Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

20 februari, 2015

Våren närmar sig i delar av Götaland…

Det mesta pekar på att temperaturen kommer att fortsätta hålla sig över 0° både idag och imorgon, lördag. Därmed kommer villkoren för den meteorologiska våren, dygnsmedeltemperatur över 0,0° under sju dygn i följd, att ha uppfyllts. På söndag förmiddag då årstidskartan uppdateras vet vi definitivt vilka områden i sydvästra Götaland som fått meteorologisk vår sedan den 15 februari. För stationer som exempelvis Falsterbo och Göteborg är det mer eller mindre helt  säkert att våren anlände den 15 februari då vårens ankomstdatum räknas som det första av dessa sju dygn. För Falsterbos del kommer man tillsammans med ytterligare några kuststationer i södra Götaland att gå direkt från meteorologisk höst till vår. Detta då villkoret för den meteorologiska vintern helt enkelt inte har uppfyllts. Senaste gången detta skedde i Falsterbo var 2008. Så här såg årstidskartan ut den 16 februari och det är bara det ljusgröna området som har chans till meteorologisk vår från den 15 februari.

Urklipp från årstidskartan den 16 februari. Områdena i ljusgrönt hade vårtemperaturer denna dag medan det däremot rådde vintertemperaturer (blåmarkerat) i resten av landet. Källa: SMHI.

Bland stationer som ligger bra till för vår från den 15 februari hittar vi Borås, Kalmar, Lund, Malmö och Karlshamn. Om man studerar kartan över vårens normala ankomst i Götaland för nuvarande normalperioden 1961-1990 ser man att våren normalt sett inte anländer förrän under första halvan av mars i västra och sydöstra Götaland men i år tycks den alltså bli flera veckor tidigare än genomsnittet.

Även i fjol anlände våren redan den 15 februari i stora delar av Götaland medan den dröjde något år 2013. I februari 2013 inträffade även det ovanliga att våren anlände till tre stationer i södra Norrland i slutet av februari medan det ännu var full vinter i söder.

Sydvästliga vindar ser ut att fortsätta dominera den närmaste veckan och föra in mild luft över landet. Det är därigenom troligt att den geografiska utbredningen av den meteorologiska våren kommer att utvidgas under nästa vecka då vi kan konstatera vårens ankomst sju dygn bakåt i tiden.

Följ vårens framfart på årstidskartan!