Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

3 februari, 2015

Snödjupsrekord i Luleå

Snön har vräkt ner på många håll i Sverige de senaste dygnen. Ett omfattande lågtrycksområde har täckt Nordeuropa och i synnerhet i mellersta och norra Norrland har det blåst ostliga till nordostliga vindar i kombination med snöfallet.

Väderläget klockan 01 den 2 februari 2015

Det har resulterat i rekordstora snödjup på några håll. Nu på morgonen den 3 februari rapporterade Luleå flygplats 113 cm och Luleå-Bergnäset 108 cm. Det är nytt snödjupsrekord för Luleå. Det tidigare rekordet för Luleå var från den 1 april 1966 då Luleå flygplats hade 111 cm. Från Luleå flygplats finns snödjupsmätningar sedan säsongen 1944/45.

Snödjupet den 3 februari 2015

Det har inte bara fallit stora snömängder totalt utan det har även kommit mycket snö på kort tid. I Markusvinsa, som ligger några mil norr om Överkalix, ökade snödjupet med 40 cm på ett dygn från 65 till 105 cm den 29-30 januari. Det är det enda kända fallet med så stor snödjupsökning på ett dygn i den delen av Norrbotten. Snödjupsökningar på minst 40 cm i vårt nordligaste län är sällsynta och har tidigare varit koncentrerade till kustlandet och fjälltrakterna.

Om vi slutligen tittar på övriga delar av landet så hittar vi det allra största snödjupet i Gördalen i västra Dalarna, där det i går den 2 februari var 151 cm. Samma station hade faktiskt 151 cm även i februari i fjol. Annars får man gå tillbaka till den extremt snörika februari 1951 för att finna större snödjup i Svealand i februari månad. Den gången hade Noppikoski i Dalarna 158 cm den 24 februari 1951.