Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

11 december, 2014

God natt Kiruna!

Igår, den 11 december, gjorde polarnatten sitt intåg i Kiruna. Nästa gång solen går över horisonten där är i början av januari 2015. I Sveriges nordligaste bofasta by, Keinovuopio, gick solen under horisonten den 2 december. Helt mörkt blir det dock inte dygnet runt i norr. Mitt på dagen är det ljust några timmar men solen befinner sig då under horisonten.

Årets vintersolstånd infaller den 22 december

Mörkret fortsätter nu att vandra söderut den kommande veckan. Nästa vecka, som för övrigt är en ren ”gubbvecka”, är den sista som dagarna fortfarande blir kortare. Årets längsta natt, vintersolståndet infaller i år klockan 0:03 måndagen den 22 december. Så de som vaknar på morgonen den 22 kan göra det med den trevliga tanken att det vi därefter återigen långsamt går mot ljusare tider

Sista gången vintersolståndet infaller med kombinationen ”22/12-jämnt årtal” detta sekel

Vintersolståndet inträffar för närvarande den 21 december under skottår och året efter skottår samt den 22 december det tredje och fjärde året i skottårscykeln. I år 2014 är det sista gången det här århundradet som vintersolståndet inträffar den 22 december det tredje året i skottårscykeln. Från och med år 2018 inträffar vintersolståndet den 21 december även det tredje året i skottårscykeln. Därmed kommer de år vintersolståndet infaller den 22 december att ha en udda slutsiffra.